Rusko nám sestřelilo dva bitevníky, tvrdí Kyjev

Kyjev - Na východě Ukrajiny byly sestřeleny dva ukrajinské bitevní letouny. Kyjev tvrdí, že je mají na svědomí protiletadlové rakety odpálené z Ruska. „Dvě naše letadla byla zasažena ve výšce 5 200 metrů. Podle předběžných informací byly střely odpáleny z území Ruské federace,“ uvedla ukrajinská bezpečnostní rada.

K sestřelení bitevníků Su-25 se přitom dříve přihlásili proruští separatisté a armáda ztrátu dvou svých strojů potvrdila.

První letoun byl podle ukrajinských médií sestřelen v lokalitě Saur Mohila, která leží asi 40 kilometrů jižně od obce Hrabove, kam minulý týden ve čtvrtek dopadly trosky malajsijského letounu. Stroj prý letěl směrem na Luhansk.

O pádu druhého letadla nejsou známy bližší podrobnosti. Povstalci uvedli, že letadlo bylo zásahem rakety poškozeno a odletělo severním směrem. Armáda později potvrdila jeho ztrátu. V obou případech šlo podle armádních zdrojů o bitevní letouny Su-25.

V oblasti už vzbouřenci sestřelili několik ukrajinských letounů, den před katastrofou Boeingu 777 to byly u města Snižne dva letouny Su-25. Obětí raket země-vzduch se staly i dopravní vojenské letouny Il-76 a An-26 ukrajinské armády. Zahynuly přitom desítky lidí.

Boje u Doněcku: Proruští separatisté zničili ukrajinský tank
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Chemičku v Doněcku zasáhl granát

V Doněcku po celou noc pokračovaly přestřelky mezi povstalci a ukrajinskou armádou. Podle agentury Unian byla v řadě čtvrtí přerušena dodávka elektřiny a vody, při ostřelování města zahynulo několik lidí a desítky byly ošetřeny v nemocnici. Granátem byl zasažen doněcký chemický závod, který začal hořet. Intenzivně se bojovalo i u doněckého letiště.

Střelba se ozývala i z okolí města Lysyčanska, které v minulých dnech obsadila ukrajinská armáda. V samotném městě stejně jako v sousedním Severodoněcku vojenské jednotky a příslušníci národní gardy likvidují poslední povstalecké oddíly, uvedla ukrajinská agentura. V Severodoněcku bylo nalezeno několik zbrojních skladů s protitankovými střelami, houfnicemi a velkým množstvím munice.

Podle ukrajinské armády i v noci na dnešek pokračovalo ostřelování ukrajinského území z Ruska. Armádní analytik Dmytro Tymčuk oznámil, že ruští vojáci pálili na ukrajinské pohraniční posty nejméně dvakrát z baterií Grad.

Kyjev připravuje svůj protiruský sankční seznam

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes oznámil, že jeho vláda připravuje sankce proti ruským občanům a firmám, které přímo či nepřímo podporují „teroristy. Kabinet podle Jaceňuka sestavil zvláštní výbor, který má do deseti dnů předložit “seznam osobních a sektorových sankcí proti fyzickým a právnickým osobám Ruské federace„. Jde o cílené sankce proti jednotlivcům a úředním osobám s ruským pasem i proti společnostem, které “podporují teroristy a separatisty", dodal Jaceňuk.

Ukrajinský premiér neupřesnil, jak proti postiženým osobám a firmám kyjevské úřady zakročí. Sankce Evropské unie a Spojených států, které se od březnové anexe Krymu postupně rozšiřují, zmrazují konta postižených činitelů v západních bankách a omezují jejich cestování do Evropy a USA. Americkým sankcím jsou vystaveny i ruské společnosti, s nimiž žádná firma s americkou majetkovou účastí nesmí obchodovat.

Jaceňuk zdůvodnil sestavení sankčního seznamu podporou, kterou údajně Moskva poskytuje separatistům. Rusko jakýkoli podíl na jejich ozbrojeném boji opakovaně popírá. Moskva vylučuje, že by separatisty financovala a vyzbrojovala, nepřipouští ani, že by se na ukrajinské straně hranic podíleli na akcích proti ukrajinské armádě příslušníci ruských ozbrojených a bezpečnostních složek.

Vydáno pod