Násilí v Gaze pokračuje, Kerry se neúspěšně snaží o příměří

Káhira/Gaza - Ukončete násilí v Pásmu Gazy, vzkázali palestinskému hnutí Hamas generální tajemník OSN Pan Ki-mun a šéf americké diplomacie John Kerry. Při bojích mezi Izraelem a Hamasem zemřelo už přes šest set lidí, velké ztráty jsou na straně palestinských civilistů. Radikálové z Hamasu ale příměří, které by izraelskou operaci ukončilo, odmítají a proti podmínkám smíru se staví i Izrael.

BOJE V GAZE: Počet mrtvých Izraelců vystoupal na 29

Izrael dnes prováděl další letecké údery v Pásmu Gazy, odkud pokračovaly raketové útoky na Izrael. Jedna raketa dopadla nedaleko mezinárodního Ben Gurionova letiště u Tel Avivu a zranila dva lidi. Při dnešních bojích zahynulo podle izraelských sdělovacích prostředků 27 Palestinců včetně čtyřletého dítěte a těhotné ženy.

Aerolinie ruší lety do Izraele

Americké letecké společnosti Delta Airlines a United Airlines oznámily, že do odvolání ruší veškeré lety do Izraele. Letecké společnosti Air France, KLM a Lufthansa ruší až do odvolání lety do Tel Avivu. České aerolinky ČSA zatím lety do Tel Avivu neruší.

Počet palestinských obětí od začátku bojů 8. července podle představitele palestinských záchranářů citovaného agenturou stoupl na více než 600 obětí a více než 3600 raněných; mezi oběťmi je i sto dětí. „Žádali jsme civilisty, předtím, než jsme zaútočili, aby odešli,“ uvedl v této souvislosti premiér Benjamin Netanjahu. „Psali jsme jim SMS zprávy, volali, shazovali informační letáky. Řekli jsme jim, kam mají jít, aby byli v bezpečí.“

Izraelské oběti tvoří 27 vojáků, kteří padli v pozemních bojích posledních dnů, a dva civilisté, které zasáhl výbuch rakety vypálené palestinskými radikály z Pásma Gazy. Jednoho vojáka židovský stát pohřešuje. Jde pravděpodobně o jednu ze sedmi obětí nedělního útoku, kdy na tankovou minu najel obrněný transportér a vybuchl. Izraelským vojákům se podařilo vyzvednout šest těl posádky. Hamas později přišel s informací, že zajal izraelského vojáka Šaula Arona, ale není jisté, zda se jedná o stejnou osobu.

Izrael chce zničit bojovou sílu palestinského radikálního hnutí Hamas, které Pásmo Gazy ovládá, cílí mj. na podzemní tunely, jimiž se radikálové dostávají na jeho území. O fenoménu podzemních cest čtěte zde

REAKCE SVĚTA: Kerryho snahy o příměří zatím bez úspěchu

Americký ministr zahraničí John Kerry začal v Egyptě jednat s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem a s dalšími zahraničními partnery o možnosti dosáhnout v izraelsko-palestinském konfliktu co nejrychleji příměří, které navrhla Káhira. „Plně rozumím utrpení palestinského lidu, a to zejména v Gaze. Izrael by ale také měl mít možnost žít v míru, při kterém by nebyli jeho obyvatelé v ohrožení. Proto žádám Hamas, aby okamžitě přestal střílet rakety,“ prohlásil Pan Ki-mun.

Pan Ki-mun:

„Příliš mnoho Palestinců a izraelských matek pochovává své děti. Dlužíme jim to, musíme znásobit své úsilí a nalézt řešení… Můj vzkaz je stále stejný: přestaňte bojovat a začněte jednat, abychom nebyli ve stejné situaci dalších šest měsíců nebo rok.“

„Jen na Hamasu leží rozhodnutí, aby přestal zabíjet nevinné civilisty,“ doplnil Kerry, který chce obě strany přimět k souhlasu s vyhlášením humanitárního příměří. Koordinátor vládních akcí na palestinských územích Joav Mordechaj OSN ale informoval, že Izrael na tento návrh nepřistoupí.

„Izrael dělá to, co by dělala každá země, kdyby na ni padaly stovky raket. Hamas vyhloubil teroristické tunely, aby pronikl na naše území. Žádná země by to nenechala být. Uplatnila by své právo chránit občany,“ prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu na tiskové konferenci s šéfem OSN Pan Ki-munem.

Při prvním jednání se šéfem OSN v pondělí večer Kerry oznámil, že Spojené státy do Pásma Gazy posílají humanitární pomoc v hodnotě 47 milionů dolarů (asi 955 milionů Kč). V Káhiře chce tlačit také na egyptskou diplomacii; žádá po ní, aby s Hamasem vyjednávala. Ačkoli je země iniciátorem smíru ve východním Středomoří, Hamas považuje za palestinskou frakci islamistického Muslimského bratrstva, proti kterému již několik měsíců vedou boj egyptské úřady.

Izraelské tanky pokračují v operaci v Pásmu Gazy
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Li Rui

EU: Právo Izraele na obranu uznáváme, musí být ale přiměřená

Evropská unie uznává legitimní právo Izraele na obranu, jeho vojenská operace v Gaze však musí být přiměřená a v souladu s mezinárodním humanitárním právem, usnesli se na tom ministři zahraničí členských zemí EU. Unie podle nich také silně odsuzuje salvy raketami, které na území Izraele bez míření vypouští z Pásma Gazy palestinské hnutí Hamas a které dopadají na civilisty.

„Jsou to kriminální a neospravedlnitelné akce. EU vyzývá Hamas, aby je okamžitě ukončil a odmítl násilí.“ Odzbrojit by podle unie měly všechny teroristické skupiny v Gaze. EU také odsoudila snahy využívat civilního obyvatelstva oblasti jako živých štítů.