Další loď Rusům? Jen podle vývoje na Ukrajině, varoval Hollande

Paříž - Dodávka druhé francouzské válečně lodi řady Mistral ruské armádě bude záviset na dalším postoji Moskvy v ukrajinském konfliktu. Uvedl to v pondělí večer francouzský prezident Francois Hollande. Zdůraznil ale, že zatím neexistují žádné sankce, které by této zbrojní dodávce bránily.

Na základě obchodní smlouvy z doby před vypuknutím ukrajinské krize Francie slíbila Rusku dvě lodě Mistral a obdržela vysokou finanční zálohu. První loď již přijeli převzít do Francie ruští námořníci, kteří s ní mají po zaškolení odplout v říjnu. Druhá loď by měla být připravena v roce 2015. „Bude možné dodržet zbytek smlouvy? Bude to záviset na postoji Ruska, to říkám zcela jasně. Ale v tomto stádiu nejsou rozhodnuté sankce, které by nás nutily od smlouvy odstoupit,“ řekl podle agentury AFP Hollande v Paříži při večeři s vybranými novináři.

První Mistral bude podle něj ale dodán určitě. „Rusové zaplatili. Museli bychom jim vrátit 1,1 miliardy eur (30,2 miliardy korun), kdybychom loď nedodali,“ vysvětlil nejvyšší francouzský představitel. Plánovaná dodávka lodí na pozadí ukrajinské krize vzbuzuje napětí mezi Paříží a jejími spojenci. Americký prezident Barack Obama nedávno opět vyjádřil znepokojení, že takový kontrakt podle něj pokračuje v době, kdy Rusko anexí Krymu porušilo mezinárodní právo. Otevřeně proti dodávce francouzských vojenských lodí Rusku se vyjádřilo například i Polsko.

Ruský prezident Vladimir Putin začátkem června varoval Francii, že zrušení kontraktu by vedlo nejen k zaplacení penále ze strany Francie Rusku, ale také by poškodilo budoucí spolupráci obou zemí v oblasti technické a vojenské spolupráce. Dodal, že Rusko je pro podepsání i dalších podobných kontraktů s Francií.

Francouzské námořnictvo má tři výsadkové a velitelské lodě třídy Mistral, další dvě objednalo Rusko
Zdroj: ČTK/ITAR-TASS/Vadim Zhernov
Vydáno pod