Tunely Hamasu jsou mocnější zbraní než rakety

Gaza – Jako hlavní terč pozemní ofenzivy do Pásma Gazy označila minulý týden izraelská armáda tajné podzemní tunely Hamasu. Díky nim se daří islamistům pronikat na izraelské území a nečekaně zde udeřit. Desítky kilometrů tajných chodeb dávají bojovníkům Hamasu, kteří se nemohou s izraelskou armádou početně srovnávat, ohromnou výhodu.

Horizont: Komanda Hamasu pronikají do Izraele tunely (zdroj: ČT24)

V pondělí ráno pronikla podzemími tunely do Izraele z Pásma Gazy dvě komanda palestinských radikálů. Cílem útoku byl nejspíš kibuc Erez, který leží jen pár set metrů od hranice s Gazou. Už od začátku konfliktu hlídají jeho pět set obyvatel silné vojenské hlídky. Izraelští vojáci maskované bojovníky odhalili a všech deset členů skupiny zlikvidovali. 

Tento minimálně již čtvrtý podzemní průnik od začátku ofenzivy jasně ukázal, že rakety nejsou tou nejúčinnější zbraní islamistů. Drtivou většinu z nich navíc zlikviduje izraelský protiraketový systém Iron Dome.

Bojovníci Hamasu se dostali tunelem na území Izraele
Zdroj: ČT24

Tou nejsilnější zbraní jsou desítky, možná i stovky kilometrů podzemních chodeb, které přinášejí Hamasu v boji s izraelskou převahou výhodu. Židovský stát dokonce sestavil pro hledání palestinských tunelů speciální vojenský oddíl.

„Už Američani bojovali v tunelech ve Vietnamu. A jak si vzpomínám, ne právě s velkým úspěchem,“ připomíná vojenský expert Národního ústavu pro strategická studia Jiftah Šapir.

Zatím největší tunel pod hranicí s Pásmem Gazy objevila izraelská armáda letos v březnu. Tunel ležící v hloubce devět až dvacet metrů zasahoval několik set metrů do izraelského území, některé úseky byly dokonce vyztuženy betonem.

Podzemní chodbu použili Palestinci například i při únosu vojáka Gilada Šalita v roce 2006. V Pásmu Gazy ho drželi až do roku 2011 a propustili ho výměnou za tisíc palestinských vězňů (více čtěte zde).

Tajný vstup do tunelu Hamasu
Zdroj: ČT24

Vchody do svých tunelů skrývá Hamas i v civilních domech. To sice přímo ohrožuje jejich obyvatele, jenže mrtví civilisté znamenají pro vládce Gazy další výhody - rostoucí mezinárodní tlak na Izrael a jeho armádu. A ta na mnoha místech postupuje příliš tvrdě. V pondělí její minometná střelba zasáhla nemocnici v Gaze a usmrtila zde deset lidí.

Před izraelskými bombami a tanky už do objektů OSN uprchlo 85 000 lidí. A zatímco na obou stranách hranice probíhají pohřby padlých v už třetí válce za pět let, objevilo se nebezpečí rozšíření konfliktu - libanonský Hizballáh nabídl Hamasu vojenskou pomoc na severu Izraele.

Vydáno pod