Izrael při útoku na Gazu zasáhl nemocnici

Gaza/Ramalláh – Izrael pokračuje v ostřelování Pásma Gazy. Při raketovém útoku zasáhl nemocnici, na místě je podle záchranářů pět mrtvých. Zabil i deset radikálů z palestinského hnutí Hamas, kteří se podzemními tunely pokusili proniknout na jeho území. Na palestinské straně si už boje vyžádaly přes 550 obětí. Izraelská armáda hlásí za posledních 24 hodin sedm mrtvých a třicet zraněných. Rada bezpečnosti krveprolití odsoudila a vyzvala k okamžitému ukončení konfliktu.

GAZA: Krvavá neděle a deset zabitých radikálů

Izraelský ministr obrany Moše Jaalon řekl, že boje budou pokračovat, dokud nebude obnoven klid. Země je prý připravena povolat další záložníky. Izrael chce zničit bojovou sílu palestinského radikálního hnutí Hamas, které Pásmo Gazy ovládá, cílí mj. na podzemní tunely. Jimi dnes do Izraele proniklo deset radikálů. V jejich hledáčku byly izraelské hlídky nebo dva příhraniční kibucy, Izraelci muže zastřelili.

Pokračuje také ostřelování Gazy izraelskými tanky a ostřelování Izraele palestinskými raketami - pět jich dnes zamířilo na Tel Aviv, dvě sestřelil protiraketový systém. Aktuální střety následují po zatím nejkrvavějším dni bojů; o život v neděli přišlo nejméně 120 Palestinců, nejvíce v Pásmu Gazy ve čtvrti Sadžajá, odkud agentury stále hlásí nové mrtvé. Zemřelo také 13 izraelských vojáků.

Bojovníci Hamasu navíc údajně zadrželi izraelského vojáka Šaula Arona, který se operace účastnil. Oznámil to maskovaný mluvčí hnutí Abú Ubajdá a na ulicích v Gaze propuklo nadšení. Když v roce 2006 komando Hamasu uneslo izraelského vojáka Gilada Šalita, byl propuštěn až po pěti letech – výměnou za osvobození tisícovky palestinských vězňů. Podle izraelského velvyslance při OSN jsou zprávy o zadrženém Aronovi lživé.

ZÁPADNÍ BŘEH JORDÁNU: Generální stávka za ukončení bojů

Druhou část palestinského území, Západní břeh Jordánu, ochromila generální stávka. Reaguje právě na izraelské útoky v Gaze, stále rostoucí počet obětí mezi palestinskými civilisty (zemřela téměř stovka dětí) a žádá ukončení bojů. Souhlas s ní dala Organizace pro osvobození Palestiny.

Večer na Západním břehu proběhnou i demonstrace. Mají se konat po 20:00 hodině SELČ, kdy skončí půst dodržovaný o ramadánu. Obchody, tržiště i úřady dnes zůstaly ze solidarity s lidmi v Gaze uzavřeny. Už v noci na dnešek demonstrovalo v Ramalláhu asi 4 000 lidí a další protest se konal v Nábulusu.

REAKCE SVĚTA: Rada bezpečnosti žádá konec válečného stavu

Vyhrocenou situací ve východním středomoří se zabývala Rada bezpečnosti, vyjádřila vážné znepokojení nad růstem obětí v konfliktu v Gaze a vyzvala rovněž k okamžitému ukončení válečného stavu. „Izrael čelí těžkému rozhodnutí ohledně reakce na neakceptovatelné ostřelování raketami z Gazy,“ prohlásil v Radě bezpečnosti britský velvyslanec Mark Lyall. „V rámci uplatňování svého práva na sebeobranu ale musí jednat přiměřeně a přijmout veškerá nutná opatření k minimalizaci civilních ztrát,“ dodal. Šéf OSN Pan Ki Mun také vyzval Izrael k maximální zdrženlivosti a vzkázal, že musí udělat víc pro ochranu civilistů.

Od začátku konfliktu 8. července zemřelo 508 Palestinců, převážně civilistů. Izrael hlásí 20 mrtvých, z toho jsou dva civilisté, zbytek vojáci.

Do situace se vloží i šéf americké diplomacie John Kerry; v Káhiře chce podpořit snahy o dosažení smíru. Právě Egypt totiž navrhl plán příměří, které podporují jak Spojené státy, tak Izrael (Káhira považuje Hamas za odnož Muslimského bratrstva). Palestinské hnutí však egyptský plán odmítlo a čeká na alternativní návrh od vlád Kataru a Turecka; obě zmíněné země patří na Blízkém východě mezi jeho nejhlasitější spojence.

PÁSMO GAZY

Současný střet představuje čtvrtý konflikt Izraele a Hamasu od roku 2005. Čtyřicet kilometrů dlouhé pásmo území u Středozemního moře začal Izrael okupovat po šestidenní válce v roce 1967. Po mírových jednáních a poté, co kontrolu nad Gazou převzala palestinská autonomie, přinesl naději rok 2005, kdy se Izrael rozhodl z Pásma jednostranně stáhnout. Tehdejší premiér Šaron přikázal i navzdory protestům odsun víc než osmi tisíc Izraelců.

Ke zostření situace došlo ale už o rok později, kdy Hamas vyhrál v Gaze volby. V červnu 2006 zahájila izraelská armáda v Gaze operaci Letní déšť s cílem osvobodit uneseného vojáka Gilada Šalita. Při bojích zahynulo přes 400 Palestinců a tři izraelští vojáci. Šalit se dostal ze zajetí až o pět let později výměnou za tisícovku palestinských vězňů.

V roce 2008 přišla Horká zima. Izrael se snažil zasáhnout infrastrukturu Hamasu, který ostřeloval raketami izraelské osady. Po několika dnech se ale stáhl. Ještě tentýž rok zahájil Izrael rozsáhlou ofenzívu se stejným cílem. Zahynulo přes 1 400 Palestinců a 13 Izraelců. Intenzita ostřelování izraelského území se pak snížila. Ale jen krátkodobě.

Při další ofenzívě (nazvané Pilíř obrany) před dvěma lety zabil Izrael vojenského velitele Džabarího a zničil v Gaze sklady a odpaliště íránských raket středního doletu. Po osmnácti měsících následovala současná operace.