Podle Kyjeva sestřelili letadlo Rusové; pozorovatelé OBSE na místě neštěstí

Kyjev – Ukrajina má „přesvědčivé důkazy“, že raketu proti malajsijskému boeingu odpálila ruská posádka obsluhující protiraketový systém BUK. Podle ukrajinské kontrarozvědky prý Kyjev požádá Moskvu o jejich jména, aby mohl zahájit vyšetřování. Bude také žádat o to, aby byly samozvané separatistické republiky Doněcká a Luhanská zařazeny na seznam teroristických organizací. Proruští povstalci na východě Ukrajiny mezitím umožnili pozorovatelům OBSE přístup na místo neštěstí – opět ovšem pouze částečný.

„Máme přesvědčivé důkazy, že tento teroristický akt byl spáchán s pomocí Ruské federace. Jasně víme, že posádka tohoto systému byla složena z ruských občanů,“ řekl na tiskové konferenci představitel ukrajinské kontrarozvědky SBU Vitalij Najda. SBU prý rovněž přesně určila místo, odkud byla osudná střela odpálena. Podle Najdy jde o sektor u obce Snižne u ruských hranic ovládaný separatisty, tedy o místo, kde už bylo sestřeleno několik ukrajinských vojenských letounů. Příkaz k odpálení rakety podle Najdy vydal velitel povstalecké skupiny Igor Bezler. Jeho jméno se objevuje i v odposleších, které SBU zveřejnila v pátek jako důkaz o podílu ruské tajné služby na sestřelení malajsijského letadla. Rusko nařčení odmítá.

Bezler je podle dřívějších zpráv ukrajinských médií podplukovníkem ruské vojenské rozvědky GRU a přímým podřízeným Igora Girkina-Strelkova, vojenského velitele východoukrajinských radikálů. Strelkov, který je plukovníkem GRU, se označuje jako „ministr obrany Doněcké lidové republiky“.

Pozorovatelé OBSE částečně mohou na místo katastrofy letounu

Proruští povstalci na východě Ukrajiny umožnili pozorovatelům Organizace pro bezpečnost a spolupráce v Evropě (OBSE) vkročit na část místa, kam se zřítil malajsijský boeing. Inspektoři se dostali na místo pokryté troskami, mezi nimiž je i jeden z motorů letadla. Povstalci jim také umožnili mluvit s místními lidmi. „My nevyšetřujeme příčinu neštěstí, nespekulujeme o ní. Jsme tu jen proto, abychom viděli, jaká tu fungují opatření a jestli je místo zajištěné,“ prohlásil šéf mise OBSE Alexander Hug.

Situace dnes sice byla lepší než v pátek, třicítce pozorovatelů OBSE se nicméně ani dnes nepodařilo vyjednat s povstalci volný přístup k troskám. Hlídky proruských rebelů jim v tom bránily s tím, že je třeba vyčkat na vyšetřování vedené separatisty.

Kyjev chce zařadit samozvané separatistické republiky na seznam teroristických organizací

Z blokování práce pozorovatelů se vzájemně obviňují Kyjev a Moskva. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v rozhovoru s nizozemským ministrem zahraničí Fransem Timmermansem řekl, že žádné vměšování do práce mezinárodních expertů a pozorovatelů nebude tolerovat. Prezident rovněž oznámil, že Kyjev bude usilovat o to, aby byly samozvané separatistické republiky Doněcká a Luhanská zařazeny na seznam teroristických organizací.

Timmermans zdůraznil, že jeho prioritou je nyní návrat těl nizozemských obětí letecké katastrofy domů, aby rodiny mohly své blízké pohřbít. Většina obětí letecké katastrofy byli právě Nizozemci. Podle Timmermanse je Nizozemsko „rozzuřené“ kvůli zprávám o problémech pozorovatelské mise na místě neštěstí a chce znát viníky. „Jakmile budou zjištěni, nezastavíme se, dokud ti lidé nestanou před soudem. Nejen ti, kdo stiskli spoušť, ale i ti, kdo to umožnili,“ řekl Timmermans.

Jak uvedl zpravodaj ČT Pavel Novotný z Doněcku, k novinářům jsou separatisté vstřícní. Nabídli jim dokonce autobus, který je dopraví na místo havárie. Reportéři cestujícící po vlastní ose projíždějí kontrolními stanovišti vzbouřenců bez obtíží, potvrdil.

Důkazy neničíme – chceme jen odklidit tlející těla, hájí se separatisté

Separatisté odmítli tvrzení Kyjeva, že se s pomocí Ruska snaží v oblasti katastrofy ničit „důkazy o mezinárodním zločinu“ a že z místa pádu trosek odnášejí úlomky letadla i zbytky těl obětí na neznámé místo. Povstalci tvrdí, že se ničeho nedotkli. Jejich vůdce Alexandr Borodaj řekl, že je problém s rozkládajícími se těly. „Těla nevinných lidí se povalují ve vedru na polích. Pokud se vše bude protahovat, vyhrazujeme si právo začít těla odklízet,“ uvedl. „Žádáme Ruskou federaci, aby nám pomohla a poslala své odborníky,“ dodal premiér samozvané Doněcké lidové republiky. Ukrajinské úřady podle něj brání mezinárodním expertům v jejich práci a „nechávají mrtvoly hnít“. 

Na Ukrajině rovněž panuje obava, že v rukou „teroristů“ jsou i černé skříňky, které obsahují záznam zvukové a datové komunikace posádky. Borodaj ale na tiskové konferenci v Doněcku prohlásil, že vzbouřenci černé skříňky z letadla nemají. Kyjevská vláda sice v pátek oznámila, že černé skříňky jsou na ukrajinském území a budou předány do Kyjeva, dnes ale přiznala, že o jejich osudu nic neví.

Merkelová a Putin žádají příměří a nezávislé vyšetření katastrofy

Německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin se shodli na nutnosti vyhlásit příměří na východě Ukrajiny, zahájit mírové rozhovory a objektivně vyšetřit čtvrteční katastrofu malajsijského letadla na východě Ukrajiny. O obsahu jejich dnešního telefonického rozhovoru informoval novináře Kreml. Putin s Merkelovou přitom poukázali na nutnost aktivizovat činnost mezinárodní kontaktní skupiny. Tu tvoří zástupci Ukrajiny, Ruska a OBSE. Smyslem jejich práce je zprostředkovat jednání, byť nepřímá, mezi Kyjevem a představiteli separatistů.

Vyšetřování čtvrteční katastrofy by podle Merkelové měl vést tým odborníků za účasti expertů z Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) a ze „zainteresovaných zemí“. Německá kancléřka prý podle Kremlu ocenila připravenost Ruska podílet se na vyšetřování.

Úmysl zapojit se do zkoumání příčin katastrofy dnes v Amsterodamu vyjádřilo vedení mezinárodních policejních organizací Interpol a Europol. Jejich odborníci už v neděli vyrazí na Ukrajinu, aby pomohli s identifikací pozůstatků obětí. Není ale jisté, zda separatisté, pod jejichž kontrolou je místo pádu letadla, jim práci umožní.

Doněck je odříznut od ruských zásob, v Luhansku se bojuje 

Ukrajinská armáda při nočních bojích prakticky odřízla Doněck od zásobovacích tras z Ruska a zasadila vzbouřencům „strategický úder“, přiznal na stránkách povstaleckého webu Russkaja vesna vojenský velitel vzbouřenců Igor Girkin-Strelkov. Ukrajinští vojáci podle něj zablokovali i komunikaci mezi dvěma hlavními baštami povstalců – Doněckem a Luhanskem. Podle Strelkova dobyli vojáci klíčové obce Bile a Vesela Tarasivka na silnici mezi oběma městy. „Ztráta dvou obcí je strategickou prohrou,“ napsal Strelkov.

Igor Strelkov
Zdroj: Dzhavakhadze Zurab/ČTK/ITAR-TASS

V samotném Luhansku i dnes zuří tvrdé boje mezi proruskými separatisty a jednotkami ukrajinské armády.

Rusko zařadilo na svůj sankční seznam dalších 12 Američanů

Rusko zveřejnilo seznam dvanácti občanů USA, jimž zakázalo vstup na své území. Jde zřejmě o odvetu za zesílení amerických sankcí proti Rusku, které Washington minulý týden vyhlásil v reakci na ruskou politiku vůči Ukrajině. Mezi osobami zařazenými na ruský „černý seznam“ jsou velitelé věznice na kubánské základně Guantánamo, kde USA bez rozsudku drží osoby podezřelé z terorismu. První sankční seznam osmnácti velitelů Guantánama Moskva zveřejnila už loni. Podle Ruska jde o osoby „dopouštějící se legalizace mučení“. Druhou skupinu osob, jejichž vstup na ruské území Moskva zakázala, tvoří američtí vojáci, kteří působili v neblaze proslulé irácké věznici Abú Ghrajb. Podle informací ruských médií byl sankcemi postižen i demokratický člen Sněmovny reprezentantů Jim Moran, který se podle Moskvy dopouštěl finančních machinací.

Ekonomické sankce prý Moskva uvalovat nebude, protože restrikce zavedené Spojenými státy budou už dostatečně trestat americké firmy, které mají zájem na obchodování s Ruskem.

Australští demonstranti žádají vyšetření havárie malajsijského letadla
Zdroj: ČTK/AP/Rob Griffith