Zablokujte mrtvým kreditky, vyzývá Kyjev pozůstalé po obětech

Kyjev – Ukrajinské ministerstvo vnitra varuje před rabováním, k němuž údajně dochází v troskách malajsijského letadla. Proto vyzvalo pozůstalé po obětech čtvrteční tragédie, aby zablokovali platební karty svých zesnulých blízkých. „Ruští žoldnéři“ prý podle Kyjeva na místě prohledávají trosky boeingu a mrtvým berou nejen cennosti a hotovost, ale i platební karty. Pozorovatelům OBSE se mezitím stále nedaří zajistit si přístup na místo pádu letounu, pokusí se o to znovu v sobotu.

• V oblasti bojů na východní Ukrajině se ve čtvrtek po zásahu raketou země-vzduch zřítil malajsijský dopravní letoun; všech 280 cestujících a patnáct členů posádky na palubě zahynulo.

• Podle amerického prezidenta Baracka Obamy bylo letadlo sestřeleno raketou odpálenou z oblasti kontrolované separatisty, které podporuje Moskva.

• Z údajného sestřelení stroje se vzájemně obviňují ukrajinská vláda a proruští separatisté.

• Ukrajinská tajná služba SBU zveřejnila záznam údajných rozhovorů, z nichž vyplývá odpovědnost povstalců za sestřelení letadla. Ukrajina prý má také obrazový záznam ranního převozu systému BUK do Ruska. Podle Moskvy systém nepřekročil hranici s Ukrajinou.

• Rada bezpečnosti OSN vyzvala k nezávislému mezinárodnímu vyšetřování zřícení letadla. Malajsie vysílá na Ukrajinu svůj tým vyšetřovatelů.

• Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) zakázala lety nad Ukrajinou.

Ruské úřady se k případům údajného okrádání mrtvých nevyjádřily a zprávy z ukrajinských zdrojů nelze nezávisle ověřit. Ukrajinský tisk připomíná, že obdobné kauzy řešila ruská justice před čtyřmi lety při katastrofě polského vládního letadla u západoruského Smolenska. Několik ruských vojáků, kteří místo neštěstí měli střežit, ruské soudy za krádež kreditních karet tehdy odsoudily.

Mise OBSE prý nemůže zajistit trosky

Skupině pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se nedaří zajistit si přístup na místo pádu malajsijského letounu na východě Ukrajiny. Oznámila to mluvčí organizace s tím, že po příjezdu pozorovatelů zazněly na místě výstražné výstřely do vzduchu. Tým třiceti evropských kontrolorů se pokusí vyjednat si přístup k troskám v sobotu.

Mise OBSE má místo dopadu trosek zajistit do příjezdu mezinárodního týmu vyšetřovatelů a bezpečnostních expertů. O působení mezinárodních pozorovatelů se předem s povstalci dohodla takzvaná kontaktní skupina složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska a OBSE. Povstalci opakovaně tvrdili, že příjezd pozorovatelů vítají a v práci jim nebudou bránit. Několik hodin po příletu zástupců OBSE do kritických míst bylo ale ve Vídni oznámeno, že „přístupový koridor“ na místo neštěstí se pozorovatelům nepodařilo zajistit.

Podle ruských novinářů kontroloři přístup k troskám mají, ale jen „omezený“. Jedná se o poměrně rozsáhlé území, trosky, včetně kusů lidských těl, dopadly na plochu několika čtverečních kilometrů.

Povstalecký vůdce Andrej Purgin prohlásil, že ozbrojenci povstalecké „Doněcké lidové republiky“ jsou plně odpovědní za bezpečnost pozorovatelské mise OBSE a mají se postarat i o zajištění jejího pohybu na povstaleckém území. Úkolem proruských ozbrojenců je podle něj i ostraha místa, kam boeing dopadl. Proč povstalci v práci pozorovatelům brání, Purgin nevysvětlil. Podle něj také padlo předběžné rozhodnutí o převozu ostatků obětí z místa tragédie. Budou prý naloženy do chladírenských železničních vagonů a převezeny do přístavu Mariupol na jihu Doněcké oblasti. Tam provedou příbuzní identifikaci.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a britským premiérem Davidem Cameronem zdůraznil, že černé skříňky ze sestřeleného letadla musejí převzít zahraniční odborníci. Ve zjevné narážce na Rusko varoval před tím, že by se černé skříňky mohly dostat do rukou „třetího státu“. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov přitom již dnes prohlásil, že jeho země záznamové skříňky z malajsijského letadla převzít nehodlá.

Osud černých skříněk, které obsahují záznam hlasové a datové komunikace posádky s letovými dispečery, není zatím úplně jasný. Povstalci je pravděpodobně v rukou nemají, podle expertů není snadné v troskách letadla nezkušeným okem zařízení nalézt. Vedení Doněcké oblasti oznámilo, že skříňky jsou v držení ukrajinských úřadů, Kyjev to ale nepotvrdil.

Vydáno pod