Obama: Všechno nasvědčuje tomu, že letadlo sestřelili separatisté

Washington/Moskva – Malajsijské letadlo bylo sestřeleno raketou z ukrajinského území ovládaného proruskými separatisty, které podporuje Moskva. Prohlásil to americký prezident Barack Obama s tím, že je třeba vyčkat dalších výsledků vyšetřování. To by mělo být podle něj globální, protože jde o globální tragédii – šlo o asijské letadlo sestřelené nad Evropou a plné lidí z celého světa.

Obama v této souvislosti připomněl, že v uplynulých dnech proruští separatisté nad tímto územím sestřelili už několik ukrajinských vojenských letadel, a obvinil Rusko, že vzbouřencům poskytuje vojenskou a technickou podporu. „To už není žádná domobrana. Je jasné, že separatisté jsou vybaveni ze strany Ruska,“ zdůraznil americký prezident.

Co se stalo na východě Ukrajiny, je obrovská katastrofa a musíme udělat všechno pro to, aby vyšla najevo pravda, řekl dále Obama. Odmítl spekulovat o tom, zda malajsijský stroj byl sestřelen úmyslně, a podotkl, že je nutné zjistit fakta a dát je dohromady. Je také třeba zjistit, co jsou fakta a co jsou spekulace. Vyjádřil také naději, že tento strašný incident by mohl dovést Ukrajinu k míru. „Ty největší a nejvýznamnější páky má teď v rukou Vladimir Putin a doufám, že tato situace by pro něj mohla být jakýmsi budíčkem,“ řekl Obama.

Trosky malajsijského letadla
Zdroj: ČT24

Obama rovněž obvinil Rusko, že odmítá podniknout kroky potřebné k deeskalaci napětí na Ukrajině, a řekl, že USA a jeho spojenci musí uvalit na Moskvu další sankce. „Pokud bude Rusko nadále podporovat separatisty, i my budeme nadále pokračovat v sankcích vůči Rusku,“ upozornil Obama. Vyjádřil také připravenost USA poskytnout Ukrajině jakoukoliv potřebnou pomoc.

Také Powerová obvinila separatisty ze sestřelení malajsijského letadla

Ještě pořed Obamovým brífinkem americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN prohlásila, že letoun pravděpodobně sestřelili proruští separatisté raketou země-vzduch, což vyplývá i z předběžné zprávy amerických tajných služeb. „Nemůžeme vyloučit, že ruský personál pomáhal s provozováním těchto systémů,“ uvedla dále. USA se podle ní domnívají, že vypálena byla raketa typu SA-11, a to z oblasti kontrolované separatisty, kteří se navíc předtím chlubili, že tyto rakety získali. Powerová řekla, že Rusko separatistům poskytlo rakety SA-11s a další těžké zbraně. „Vzhledem k technické složitosti SA-11 je nepravděpodobné, že separatisté by dokázali účinně systém provozovat bez podpory zasvěcených odborníků, a tudíž nemůžeme vyloučit technickou podporu od ruského personálu při provozování systému,“ dodala diplomatka.

Pro mobilní protiletadlový systém 9K37 BUK používá NATO označení SA-11 Gadfly. Systém zařadila sovětská armáda do výzbroje v roce 1979.

Putin: Pro vyšetření tragédie je nezbytné vyhlásit příměří

Okamžité a bezpodmínečné příměří na východě Ukrajiny je nezbytným předpokladem pro objektivní vyšetření havárie malajsijského letadla na Ukrajině. V telefonických rozhovorech s premiéry Malajsie a Nizozemska Najibem Abdulem Razakem a Markem Ruttem to zdůraznil ruský prezident Vladimir Putin. Při besedě s patriarchou ruské pravoslavné církve Kirillem prezident řekl, že je v kontaktu se svým ukrajinským protějškem Petrem Porošenkem a předpokládá, že Kyjev navrhne takový scénář politického urovnání, který Ukrajinu přivede k dlouhodobému míru.

Navzdory výzvám Kremlu ke klidu a zastavení palby pokračují v Doněcké a Luhanské oblasti boje a napětí trvá i přímo na místě čtvrteční tragické havárie. Ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany dnes oznámila, že jednotky vzbouřenců na místě pádu malajsijského letadla zabavují a odvážejí trosky. Ukrajinské záchranářské čety jsou prý nuceny pracovat „pod hlavněmi samopalů“. Armáda proti povstalcům nechce zasáhnout, protože by mohl být zničen důležitý důkazní materiál.