Izrael spustil pozemní ofenzivu do Gazy

Jeruzalém – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dal pokyn armádě k zahájení pozemní ofenzivy v Pásmu Gazy. Obyvatelé oblasti, které cituje agentura Reuters, hovoří o silné dělostřelecké palbě i ostřelování z moře u hranice s Pásmem Gazy. Mluvčí Hamasu oznámil, že hnutí je na pozemní operaci připraveno a Izrael za ni draze zaplatí. Židovský stát hrozil pozemní ofenzivou již dříve, v posledních dnech se ale objevilo i několik iniciativ směřujících k uzavření příměří s Hamasem. Palestinci ale na žádný klid zbraní nepřistoupili. Vláda již shválila navýšení počtu zasahujících jednotek.

Izrael spustil pozemní operaci (zdroj: ČT24)

Z vládního pokynu nově narukuje dalších 18 tisíc záložníků. Celkem tak Izrael kvůli nově zažehnuté krizi povolal už přes 70 tisíc vojáků. „Jednotky izraelské armády právě zahájily pozemní operaci v Pásmu Gazy. Nová fáze operace Protective Edge (Ochranné ostří) začala,“ uvedla armáda ve svém prohlášení na komunitní síti Twitter.

Nová fáze operace podle prohlášení armády začala po desetidenních útocích Hamasu a po opakovaných odmítnutích nabídek na zmírnění napětí. Cílem operace jsou tunely Hamasu, „které umožňují teroristům dostat se do Izraele a provádět útoky“, dodal armádní mluvčí. 

Ještě ráno se přitom objevily v médiích informace o možném uzavření příměří, které mělo začít platit v pátek ráno. Izraelci ale následně tyto informace vyvrátili, Palestinci je oficiálně nekomentovali.