Izraelským náletům předchází „klepání na střechu“

Jeruzalém – Přes noc dopadlo na izraelské území zhruba 20 raket, dvě z jižního Libanonu. Izrael na ně reagoval dělostřeleckou palbou. Letecké údery a ostřelování Pásma Gazy Izraelem trvají už týden. V reakci na raketové útoky z Gazy ovládané palestinskými radikály se snaží Izraelci zneškodnit radikální palestinské hnutí Hamas. Nálety podle Palestinců zabily už 176 lidí a přes 1200 zranily - většina z nich jsou civilisté. V noci sestřelili Izraelci také jeden bezpilotní letoun. Izraelská armáda používá před zahájením bombardování tak zvanou strategii „zaklepání na střechu“ - varuje obyvatele domu, který má být buď skutečným cílem náletu nebo stojí nedaleko, aby utekli do bezpečí.

„To, že akce pokračuje už sedmým dnem, naznačuje, že k pozemní operaci nakonec možná nedojde, protože by znamenala obrovské ztráty na životech, pravděpodobně na obou stranách. Vyloučit se ale samozřejmě nedá nic,“ uvedla Irena Kalhousová z Institutu pro národní bezpečnostní studia, která je právě teď v Izraeli.

Izraelská armáda „klepe na střechu“ od roku 2006

Ve snaze zabránit civilním obětem používá izraelská armáda před zahájením bombardování v Pásmu Gazy tak zvanou strategii „zaklepání na střechu“. Nejdříve telefonicky varuje obyvatele domu, který má být buď skutečným cílem náletu, nebo stojí nedaleko, aby utekli do bezpečí. Po zhruba pěti minutách střechu budovy zasáhne slabší „varovnou“ bombou – jako poslední upozornění. Po čtvrthodině pak následuje skutečný nálet - většinou na objekty, o nichž Izrael předpokládá, že mají nějakou spojitost s Hamasem.

Izraelci zveřejnili video se záznamem takového varovného telefonického rozhovoru, dopadem výstražné bomby – většinou odpalované bezpilotním letadlem - a následným zásahem skutečnou leteckou pumou. Metoda „klepání na střechu“ je zachycena i na videu palestinské tiskové agentury Watania. Jak poznamenává deník The Washington Post, tuto - byť dobře míněnou, ale přece jen kontroverzní - strategii používá izraelská armáda nejméně od roku 2006.

V noci Izraelci sestřelili bezpilotní letoun

Nejnovější izraelské údery zasáhly především pozice brigád Kásam, což je ozbrojené křídlo Hamasu. Obešly se ale bez obětí. List Jerusalem Post napsal, že armáda se v noci zaměřila na základny Hamasu, a to včetně budovy, kterou využíval jeden z představitelů tohoto hnutí ve městě Bajt Lahíja na severu Pásma Gazy. Po varování izraelské strany, že v oblasti proběhne úder, utekla podle OSN z Bajt Lahíje zhruba čtvrtina ze 70 tisíc obyvatel. „Lidé hledají úkryt, budou očekávat, že pro ně naše prostory budou bezpečné. Zařízení OSN proto musí být respektována a musí zůstat stranou všech bojů,“ konstatoval Pierre Krahenbuhl z UNRWA.

V noci také izraelská armáda sestřelila bezpilotní letoun vyslaný z Pásma Gazy, který se pohyboval u pobřeží na jihu Izraele. Podobný stroj byl použit vůbec poprvé od začátku tohoto konfliktu. „Nepřítel překročil hranici tím, že ničí domy našich lidí. To je známka zločinu a teroru, který páchá ten, kdo zahájil agresi. Nemáme jinou možnost  než bránit naše lidi všemi prostředky,“ prohlásil vůdce Hamasu Muší al-Masrí. 

Až dosud vystřelovali palestinští radikálové z Pásma Gazy rakety – skoro tisíc jen za poslední týden. Teď odtud poprvé přilétlo nad území židovského státu bezpilotní letadlo. Hnutí Hamas přiznalo, že má bezpilotní letouny nejenom pro špionáž - drony mohou nést i munici. Podle vojenských analytiků se mohla bezpilotní letadla do Gazy dostat přes Írán nebo Sýrii - stejně jako rakety, které dokáží dolétnout až do vzdálenosti osmdesáti kilometrů.

Izrael hlásí další rakety vypálené z libanonského území

Podle izraelských ozbrojených složek bylo z Libanonu vypáleno několik raket na západní část Galileje. Jedna prý dopadla do neobydlené oblasti. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Izraelská armáda uvedla, že okamžitě odpověděla dělostřeleckou palbou proti zdroji raketové palby. Svědek v Libanonu podle agentury Reuters zaslechl nejméně pět explozí na libanonské straně hranice, způsobených zřejmě izraelským ostřelováním. 
  
Libanonské bezpečnostní složky zadržely již v pátek muže podezřelého z prvního pátečního útoku. Jde o Libanonce, který je prý členem určitých „fundamentalistických skupin“, uvedla média bez bližších podrobností. V rozhovoru pro libanonský list Al-Achbár muž jménem Husajn Ataví uvedl, že svého činu nelituje. „Udělal jsem to pro Alláha. Nemám žádné výčitky a jsem přesvědčen, že mé kroky byly správné. Podporuji lidi v Gaze, kteří jsou zabíjeni naším nepřítelem,“ dodal. Jižní Libanon je baštou šíitského muslimského hnutí Hizballáh, které v současném konfliktu Hamasu s Izraelem vyjádřilo plnou podporu palestinskému hnutí.

Michael Brtnický, politolog z Univerzity Palackého v Olomouci 

„Konflikty v Gaze se periodicky opakují. Poslední jsme zažili před dvěma lety. Gaza zůstává trvalým bezpečnostním problémem především pro jižní Izrael. Čeká se na někoho, kdo by dohodl příměří. Egypt se toho v současné době zhostit nechce a pravděpodobně ani nemůže. Mediátorem by mohl být nějaký arabský stát z Arabského poloostrova. Napadá mě Katar, který má vynikající vztahy se Spojenými státy, zároveň i s Muslimským bratrstvem a ani předákům Hamasu není úplně cizí. Pravděpodobně by byl přijatelný také pro izraelskou stranu.“

Liga arabských států (LAS) mezitím vyzvala mezinárodní společenství, aby Palestince v Pásmu Gazy ochránilo a zastavilo izraelské nálety. Zdůrazňuje „potřebu naléhavých kroků k okamžitému ukončení izraelské agrese v Gaze a poskytnutí ochrany Palestincům“. Mezinárodní společenství by mělo zasáhnout prostřednictvím svých „legálních a humanitárních institucí“. „Vyzýváme všechny strany, aby zachovaly maximální zdrženlivost, vyhnuly se obětem a nastal klid,“ prohlásila mluvčí ministryně zahraničí EU Maja Kocijančičová. EU je prý v kontaktu s jednotlivými stranami v regionu a snaží se dosáhnout okamžitého příměří. „Myslím, že tu stále je otevřené, nebo skryté přání, abychom dosáhli příměří,“ řekl izraelský prezident Šimon Peres.

Mrtvých a zraněných přibývá každým dnem

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví dosud zahynulo nejméně 172 Palestinců. Více než 1 200 lidí prý bylo zraněno. Nemocnice v Gaze údajně hlásí nedostatek léků a vybavení. Některá zdravotnická zařízení prý nejsou schopna zajistit odpovídající léčbu některých druhů poranění.
  
Jeden Palestinec dnes přišel o život i na Západním břehu Jordánu nedaleko města Hebron. Jde o první palestinskou oběť v této oblasti od začátku nynějšího konfliktu.

V Izraeli obžalovali tři muže, kteří mají na svědomí vraždu šestnáctiletého Palestince v Jeruzalémě. Dnes se objevili před soudem. Podle listu Times of Israel jde o jednoho dospělého ve věku 30 let a dva nezletilé. Všichni pocházejí z Jeruzaléma nebo sousedních vesnic. K brutálnímu činu, tedy k únosu, napadení a zapálení těla ve chvíli, kdy hoch ještě žil, se přiznali. Jak vyplynulo z vyšetřování, svou oběť si vybrali náhodně. 

Motivem jejich činu byla odplata za únos a vraždu tří izraelských studentů v polovině června na Západním břehu Jordánu. Trojice izraelských chlapců, z nichž dvěma bylo 16 let a jednomu 19, zmizela 12. června večer, když stopovali mezi městy Hebron a Betlém na Západním břehu Jordánu. Tělo jednoho z nich později objevili místní obyvatelé na poli nedaleko místa, kde zmizeli. Přivolaní vojáci pak našli i další dvě těla. Chlapci byli zastřeleni nejspíš hned po únosu.

Egypt navrhuje příměří

Egyptská vláda večer předložila návrh na uzavření příměří mezi Izraelem a Hamasem. Pokud by ho obě strany přijaly, mělo by začít platit od úterý osmi hodin našeho času. Egypt navrhuje okamžité ukončení vojenských akcí a otevření hraničních přechodů do Pásma Gazy za účelem zásobování obyvatelstva. Po 48 hodinách by pak chtěl Egypt v Káhiře zprostředkovat další nepřímé rozhovory obou stran konfliktu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že egyptský návrh projedná bezpečnostní rada státu na svém zasedání v úterý ráno. Také přední představitel Hamasu Ismáíl Haníja uvedl, že jeho organizace je otevřena všem iniciativám, které povedou k ukončení násilí.