Mezinárodní tlak další operace nezastaví, vzkázal izraelský premiér

Tel Aviv - Izraelské nálety proti cílům radikálního palestinského hnutí Hamas v Pásmu Gazy si za poslední čtyři dny vyžádaly už sto mrtvých a přes 670 zraněných. Většina z nich jsou údajně civilisté. Izrael reaguje na raketové útoky na své území a v přípravě na možnou pozemní ofenzivu přesunul na hranici Pásma Gazy tři pěchotní brigády. Izraelský premiér operaci hájí. Ujistil, že mezinárodní tlak pokračování akce proti militantům nezabrání.

Izraelská armáda povolala už 33 000 záložníků. Tři pěchotní brigády, které jsou nyní na hranicích Pásma Gazy, by prý v následujících dnech mělo posílit ještě několik dalších.

„Izraelská vláda prohlásila, že bude provádět pozemní operace v Pásmu Gazy. Začít mohou během několika hodin. Dnes ráno jsme byli informováni, že obyvatelé pohraniční oblasti v Pásmu Gazy byli požádáni, aby opustili své domovy a šli do vnitrozemí,“ prohlásil palestinský prezident Mahmúd Abbás.

Podle Izraele jdou vojenské operace podle plánu. Premiér Benjamin Netanjahu ale zahájení pozemní akce nepotvrdil. „Zatím bitva pokračuje podle plánu, ale v budoucnu můžeme očekávat další etapy. Dosud jsme Hamas a teroristické organizace tvrdě zasáhli. S pokračující bitvou zintenzivníme naše útoky,“ podotkl Netanjahu. Později uvedl, že jeho země nepodlehne mezinárodnímu tlaku na zastavení vojenské ofenzivy.

Velvyslanec USA v Izraeli Dan Shapiro uvedl, že Izrael má plnou podporu Spojených států i v případě pozemní ofenzivy. Zdůraznil ovšem, že „nikdo takovou pozemní ofenzivu nechce“. 

Během posledních několika dnů vypálili radikálové z hnutí Hamas na Izrael přes pět set raket. Mnoho z nich zachytil protiraketový systém Iron Drome. Armáda židovského státu naopak zasáhla v Pásmu Gazy více než 1 000 cílů a použila dvakrát větší sílu než při ofenzivě v roce 2012.

Palestinské území zasažené izraelskými nálety
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra

Libanonské rakety zasáhly Izrael, sirény poprvé v Haifě

Do Izraele dnes podle armádního mluvčího Petera Lernera dopadly i dvě střely odpálené z Libanonu. Izraelci údajně palbu opětovali. „Izraelská armáda je připravena k boji také na severní frontě,“ upozornil Lerner. Není prý však zatím jasné, zda útok z Libanonu byl spíše symbolický, nebo zda šlo o „něco zásadnějšího“. K útoku se nikdo nepřihlásil. Oblast, odkud byly střely vypáleny, je baštou šíitských milic Hizballáh, které se v minulosti s Izraelem několikrát střetly. Žijí tam ale i palestinští uprchlíci. 

Varovné sirény poprvé zněly v přístavním městě Haifa, které leží více než 160 kilometrů severně od Pásma Gazy. Podle listu Haarec zemřela při útěku do krytu pravděpodobně na infarkt asi sedmdesátiletá žena. Palestinské rakety dnes dopadly také na město Ašdod, asi 30 kilometrů jižně od Tel Avivu. Zasáhly čerpací stanici, jejíž výbuch a následný požár vážně zranil jednoho muže.

Ozbrojené křídlo organizace Hamas, brigády Kásam, varovalo letecké společnosti, že má v úmyslu ostřelovat Ben Gurionovo mezinárodní letiště (BGA). Tel Aviv, poblíž kterého se letiště nachází, se v posledních dnech stal několikrát cílem palestinských střel. Dnes protiraketový systém zničil nad městem tři. Podle mluvčího BGA byl provoz na letišti během poplachu přerušen pouze na deset minut.

České cestovky zájezdy zatím neruší, ministerstvo ale vyzývá k opatrnosti

„Ministerstvo zahraničí dlouhodobě nedoporučuje občanům České republiky cestovat do Pásma Gazy, kde je bezpečnostní situace velice riziková a možnost poskytnout zde pomoc v nouzi je omezená či nemožná,“ uvedla česká diplomacie v prohlášení. Kvůli raketovým útokům a násilným střetům ve východní části Jeruzaléma nabádá ministerstvo také ke zvýšené opatrnosti při návštěvě historických památek Starého města, především v oblasti Chrámové hory.

České cestovní kanceláře zájezdy do Izraele zatím neruší. „Vzhledem k bezpečnostní situaci a upozornění MZV české cestovní kanceláře a agentury situaci neustále monitorují, i ve spolupráci s izraelskými zahraničními partnery. Prozatím se zájezdy do Izraele neruší, neboť poznávací okruh je dostatečně vzdálen od nebezpečných území a Pásmo Gazy je hermeticky uzavřenou oblastí,“ uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

V současnosti je podle asociace v Izraeli na organizovaném pobytu s cestovními kancelářemi několik desítek českých turistů. Dále je v zemi asi 1 000 individuálních turistů z ČR. Zájezdy do Izraele se pořádají nejvíce za poznáním, a to na jaře a na podzim. Nyní je v Izraeli období, kdy se na pobytové zájezdy jezdí nejvíce.

USA chtějí zprostředkovat příměří

Po generálním tajemníkovi OSN volá po obnovení klidu a zabránění dalších obětí mezi civilisty také americký prezident Barack Obama. „Spojené státy zůstávají připravené pomoci zastavit nepřátelské akce, včetně návratu k dohodě o příměří z listopadu 2012,“ konstatoval americký prezident Barack Obama. 

K příměří dnes ve společném prohlášení vyzvaly i země visegrádské čtyřky, tedy Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko. Uvedly, že mají vzrůstající obavy v souvislosti s vyhrocením konfliktu i kvůli zvyšujícímu se množství palestinských civilních obětí. Zároveň ale čtveřice evropských zemí odsoudila i raketové útoky, které mají v Pásmu Gazy na svědomí nejrůznější militantní skupiny. 

Na počátku současné izraelsko-palestinské krize stál únos a vražda tří izraelských studentů. Následoval únos a upálení šestnáctiletého Palestince. Podle izraelské policie vraždili v prvním případě příslušníci Hamasu, v druhém případě židovští extremisté, jejichž motivem byla pravděpodobně pomsta.