Separatisté hodlají ubránit Doněck, zvažují masivní evakuaci

Kyjev – Na okraji Doněcku probíhají tvrdé boje. Ve městě zněla střelba celou noc a armáda stále útočí na pozice povstalců s obrněnou technikou. K městu včera dorazila kilometr a půl dlouhá kolona tanků, obrněných transportérů a nákladních aut. Separatisté jsou odhodláni ubránit Doněck před ukrajinskou armádou. Možná evakuují velkou část obyvatel. Na pozice povstalců útočí vojáci také u Luhansku. Podle organizace Amnesty International mučí separatisté i provládní síly civilisty.

Armáda dokončuje obklíčení správních středisek obou separatistických oblastí, kam se stahují oddíly vzbouřenců. Od soboty byly vytlačeny z řady obcí a měst a vládní zdroje odhadují, že povstalci přišli o minimálně polovinu území, které původně ovládali.

„Nepřítel se snaží obklíčit Doněck ze všech stran. Jsme připraveni bránit Doněck a doněckou aglomeraci, nedovolit soupeři vstoupit do města nebo ho obklíčit,“ řekl dnes „ministr obrany“ povstalecké Doněcké lidové republiky Igor Strelkov na tiskové konferenci. Zároveň tvrdil, že má dostatek „rezerv“, pokud jde o muže i materiál. Podle něj se v posledních dnech připojilo k separatistům „více než tisíc dobrovolníků“.

Ukrajinské ministerstvo vnitra odpoledne upřesnilo, že armáda zahájila útok poblíž vesnice Karlivka asi 30 kilometrů severozápadně od Doněcku. Střety v oblasti vzdálené tucet kilometrů od letiště potvrdili i separatisté, kterým se prý podařilo zničit dva ukrajinské tanky.

Prezident Petro Porošenko před několika dny doněckému starostovi slíbil, že ve městě nebude nasazeno těžké dělostřelectvo ani letectvo.

Ruští diplomaté dnes v Kyjevě protestovali proti údajnému dělostřeleckému ostřelování ruského pohraničního přechodu Gukovo ukrajinskou armádou. Na přechodu prý v době ostřelování bylo na 230 ukrajinských uprchlíků. Incident se ale obešel bez obětí na životech.

Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví informovalo, že při bojích na východě země zemřelo téměř 500 civilních obyvatel a na 1 400 utrpělo zranění. Tiskové středisko vojenské operace vedené proti proruským separatistům v Doněcké a Luhanské oblasti uvedlo, že od začátku operace už zemřelo 173 vojáků a 446 bylo zraněno.

Ruská média informují o pokračující vlně ukrajinských běženců. Zplnomocněnec ruského prezidenta pro práva dětí Pavel Astachov uvedl, že do Ruska se ze sousední země už uchýlilo více než 180 000 lidí, včetně 21 000 dětí.

Putin, Hollande a Merkelová prý chtějí na Ukrajině nové příměří

„Ruský prezident Vladimir Putin, německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande se během telefonického rozhovoru vyslovili pro co nejrychlejší obnovení režimu zastavení palby na Ukrajině a pro setkání kontaktní skupiny za účasti protestujících regionů,“ oznámila tisková služba Kremlu.

Komuniké Elysejského paláce naproti tomu zdůrazňuje, že prezident a kancléřka „žádali, aby prezident Putin vyvinul veškerý nezbytný tlak na separatisty s cílem přimět je ke skutečnému jednání“. Zároveň ho vyzvali, aby přijal konkrétní opatření, která zajistí kontrolu rusko-ukrajinských hranic.

Kyjev si opakovaně stěžuje, že proruským vzbouřencům přichází z Ruska pomoc - jak noví bojovníci, tak výzbroj, včetně tanků a obrněných transportérů.

Separatisté zaminovávají oblasti, ze kterých ustupují

Šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk ve svém obvyklém ranním přehledu nočních událostí uvedl, že „nejvíce nestabilní situace“ je v prostoru Doněcka, Horlivky, Luhanska, Antracytu, Severodoněcka a Krasnodonu. Upozornil, že teroristé při ústupu vše zaminovávají. Především komunikace, aby znesnadnili postup vládních sil, ale také různé objekty včetně domů.

AI: Mučí obě strany, OSN zaznamenala přes 200 únosů za čtvrt roku

Mezinárodní organizace hájící lidská práva Amnesty International mezitím oznámila, že shromáždila další důkazy o mučení, kterému byla za poslední tři měsíce podrobena na východě Ukrajiny více než stovka unesených civilistů. Za tyto zločiny jsou podle organizace zodpovědní jak proruští separatisté, tak síly věrné Kyjevu.

Amnesty International tvrdí, že surově biti nebo jinak mučeni byli novináři, aktivisté a demonstranti. „Většinu únosů páchají ozbrojení separatisté, kteří své oběti často bijí do bezvědomí a mučí,“ řekl zástupce AI pro Evropu a Střední Asii Denis Krivošejev, jehož citovala agentura DPA. Jedna zadržená žena podle Krivošejeva přinesla svědectví, jak byla přinucena vlastní krví napsat na zeď povstalecké heslo. Krivošejev upozornil, že Amnesty International má informace, že podobných zločinů, byť v menší míře, se dopouštějí i provládní síly.

Podle OSN bylo v posledních třech měsících v oblasti nahlášeno 222 únosů. Ukrajinské ministerstvo vnitra uvádí 500 případů únosů mezi dubnem a červnem.