Šéf OSN odsoudil útoky Hamasu, Izrael pak za nepřiměřené použití síly

Jeruzalém – Šéf OSN odsoudil raketové útoky Hamasu. Zároveň ale zkritizoval Izrael za použití nepřiměřené síly, kvůli níž umírají civilisté. Izraelské nálety proti cílům v Pásmu Gazy si za poslední tři dny vyžádaly 84 mrtvých a přes 550 zraněných. Mezi mrtvými je prý 22 dětí a 15 žen. Vláda židovského státu tvrdí, že radikálové vypálili na izraelské území už více než 250 raket. Mimo jiné ostřelovali i jaderné zařízení v Dimoně umístěné v Negevské poušti. Hamas zveřejnil podmínky pro uzavření příměří, podle izraelského premiéra Benjamina Netanjahua to ale „není na pořadu dne“.

Při jednom z nočních náletů na Pásmo Gazy dnes údajně zahynulo sedm civilistů včetně pěti dětí, což je během nynější izraelské ofenzivy dosud nejvyšší bilance v rámci jediného útoku. Palestinské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že zhruba dvě třetiny všech obětí náletů tvoří civilisté.

Podle mluvčího izraelského ministerstva zahraničí střílí Hamas rakety „z domů a ulic a čtvrtí, v nichž žijí civilisté, a vystavuje je tak nebezpečí odvetných útoků“.

Izrael nálety reaguje na pokračující palestinské ostřelování Izraele raketami. Vláda židovského státu tvrdí, že radikálové odpálili přes 250 střel. Dnes ráno zachytil protiraketový systém Iron Dome pět střel nad Tel Avivem. Ostřelování si dosud nevyžádalo žádná vážná zranění, v jižních oblastech země ale ochromilo život. Premiér Benjamin Netanjahu navíc už v pondělí naznačil, že Izrael by mohl sáhnout k pozemní operaci. Vláda již povolala do služby 40 000 záložníků (více zde).

Netanjahu odmítl odstřižení Pásma od vody a elektřiny

Ozbrojené křídlo hnutí Hamas, brigády Kásam, zveřejnilo podmínky, za kterých by byly ochotny přistoupit na příměří s Izraelem. Kromě ukončení blokády Pásma Gazy a vojenských operací na palestinských územích je to také propuštění zatčených Palestinců a ukončení „sabotážních akcí“ proti smíření Hamasu s Fatahem. Izrael by prý měl také přestat klást překážky k uskutečnění výplaty 42 000 zaměstnanců Hamasu v Pásmu Gazy. Izrael prý naopak požaduje ukončení ostřelování svého území a nastolení klidu.

Netanjahu však prohlásil, že příměří není na pořadu dne. Odmítl zároveň návrh na odstřižení Pásma Gazy od dodávek vody a elektřiny. „Nemůžeme udělat to, co udělali Rusové Čečencům,“ dodal premiér.

Na půdě OSN zazněla kritika obou stran konfliktu

Kvůli situaci v regionu se mimořádně sešla Rada bezpečnosti OSN. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun na úvod zasedání vyzval obě strany k uzavření příměří. Raketové útoky hnutí Hamas odsoudil, zároveň ale zkritizoval Izrael, když uvedl, že „nepřiměřené použití síly a ohrožování životů civilistů je rovněž nepřípustné“.

Smrt velkého množství civilistů dnes odsoudil i francouzský prezident François Hollande. „Musí být zajištěno bezpečí civilního obyvatelstva a veškerá eskalace musí skončit,“ citoval prezidentský palác Hollandea, který o situaci v oblasti po telefonu diskutoval s palestinským prezidentem.

Železná kupole chránící Izrael má úspěšnost až 90 procent

Izraelský protiraketový systém Iron Dome (Železná kupole) dosáhl od pondělní noci téměř 90procentní úspěšnosti v zachycování střel vypálených z Pásma Gazy. Podle izraelského listu Haarec tak zaznamenal oproti nasazení v roce 2012 zlepšení asi o šest procent.

Obranný systém Iron Dome se aktivuje pouze v případě, jsou-li ohroženy obydlené oblasti, a to především z důvodu vysokých nákladů na pořízení raket. Jedna stojí údajně kolem 50 000 dolarů (zhruba jeden milion korun). Mezi pondělní nocí a středečním polednem tak byl prý systém aktivován asi v 27 procentech případů ze 180 raket vypálených na území Izraele.

Iron Dome vyvinul Izrael za finanční pomoci USA, které dosud do systému investovaly téměř 700 milionů dolarů. Systém pomocí radaru rozpozná letící objekt a upozorní na něj odpalovací zařízení, které vypustí raketu a v ideálním případě zneškodní nepřátelskou střelu ještě ve vzduchu. Mobilní systém, který je podle informací izraelské armády možné přesunout během několika málo hodin, je v provozu od jara 2011.

Vedle Železné kupole vyvíjí izraelská armáda ještě systém David's Sling (Davidův prak), který se zaměří na obranu proti střelám s doletem 100 až 200 kilometrů.

Hamas používá syrské rakety

Ve středu dopadla raketa vypálená z Pásma Gazy nedaleko přístavního města Hadera, které leží asi 120 kilometrů severně od Pásma. Jedná se tak o dosud nejvzdálenější cíl ostřelování. Podle armádního mluvčího se tím definitivně potvrdilo, že hnutí Hamas disponuje syrskými raketami typu M-302 s doletem až 160 kilometrů. V dosahu střel Hamasu je tak prý prakticky celý Izrael.

Dosud byly raketami s největším doletem v rukou Palestinců střely Fadžr-5, které jsou schopny zasáhnout cíle ve vzdálenosti 75 kilometrů. V tomto rádiu leží Jeruzalém i Tel Aviv. S raketami M-302 se dá údajně zasáhnout už i Haifa či Nazaret.

Soud propustil podezřelé z upálení mladého Palestince

Podle listu Haarec izraelský soud ve středu nařídil propuštění tří ze šesti podezřelých z únosu a vraždy palestinského chlapce Muhammada abú Chudajra. Údajně byli součástí skupiny, která akci provedla, přímo se jí ale nezúčastnili.

Zbylí tři podezřelí se k vraždě šestnáctiletého Palestince již dříve přiznali. Podle listu Haarec se jedná o třicetiletého muže a dva nezletilé chlapce. Chudajr byl unesen minulou středu ve východním Jeruzalémě a podle výsledků pitvy byl upálen zaživa. Za hlavní motiv vraždy policie nadále považuje pomstu za předchozí smrt tří izraelských studentů (podrobněji ZDE).