Při útoku muslimských milic zemřelo ve Středoafrické republice 22 lidí

Bangui – Nejméně 22 lidí zemřelo při útoku muslimských milic Séléka na katedrálu ve Středoafrické republice. Mezi oběťmi útoku jsou prý i ženy a děti. S odvoláním na místní policii o tom dnes informují zahraniční média. V katedrále svatého Josefa v Bambari se před nábožensky motivovaným násilím schovávaly desítky křesťanů.

Počet mrtvých zřejmě není konečný, části katedrály se totiž zřítily, takže některé z obětí mohou být ještě pod sutinami. Útočníci údajně použili ruční granáty, identifikace těl je tak složitá.  

Do Bambari uprchly v posledních týdnech z okolních vesnic před útoky muslimských extremistů tisíce křesťanů. Město leží asi 380 kilometrů severovýchodně od hlavního města Bangui.

Středoafrickou republiku sužují boje od loňského březnového převratu, za nímž stálo muslimské hnutí Séléka vedené Michelem Djotodiou. V této převážně křesťanské zemi se pak Djotodia prohlásil prvním muslimským prezidentem. V polovině ledna ale pod tlakem sousedních států odstoupil, neboť nedokázal zastavit násilnosti vyvolané rozbroji mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou.   

Toto násilí se však stále nedaří zastavit. OSN odhaduje, že kvůli bojům muselo své domovy opustit přes 650 tisíc lidí. Humanitární pomoc už prý v současnosti potřebují téměř všichni ze 4,6 milionu obyvatel této země.