Izrael povolává 40 tisíc záložáků, zřejmě chystá pozemní operaci

Gaza/Jeruzalém - Izraelská armáda uskutečnila v noci desítky leteckých útoků na cíle v Pásmu Gazy, které si podle Palestinců za posledních 24 hodiny vyžádaly nejméně 15 mrtvých. Vláda navíc schválila povolání 40 tisíc záložních vojáků. Desítky raket, které byly dnes večer vypáleny na Izrael, dolétly dosud nejhlouběji na území židovského státu, mířit prý měly na Haifu. Izraelský premiér večer v reakci na útoky nařídil významné rozšíření vojenské operace proti militantům.  Izraelsko-palestinské vztahy se v poslední době vyostřily po únosu a vraždě tří izraelských mladíků a následném únosu a vraždě palestinského chlapce.

Večer se  rozezvučely sirény varující před útokem i v izraelské metropoli, tedy nejdále na izraelském území - Tel Aviv leží asi 70 kilometrů od Pásma. Raketu zachytil protiraketový systém Iron Dome a zneškodnil ji. Kvůli obavám z raket už prý změnily letouny na letišti v Tel Avivu  trasy vzletu i přistání.

Sirény leteckého poplachu se rozezněly i v Jeruzalémě, který leží asi 80 kilometrů od Gazy. Izraelská armáda následně oznámila, že rakety mířily dosud nejhlouběji na izraelské území. Potvrdila také, že jedna raketa vypálená z Gazy v oblasti Jeruzaléma vybuchla. Hamás na webových stránkách navíc opěvuje nové střely dlouhého doletu. Právě ty by mohly podle analytiků zasáhnout hluboko v srdci Izraele.

Izrael zvažuje pozemní invazi v pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Přestaneme zacházet s Hamasem v rukavičkách, vzakzuje Izrael

Izraelská vláda schválila povolání 40 tisíc vojáků v záloze v souvislosti s přípravami na možnou pozemní operaci v Pásmu Gazy. Kabinet Benjamina Netanjahua o tom rozhodl dnes na svém bezpečnostním zasedání, uvedly světové agentury. „Je načase přestat jednat s Hamasem v rukavičkách,“ prohlásil ještě mluvčí izraelské armády Peter Lerner.

Podle ministra obrany Moše Jaalona bude případná pozemní akce proti Hamasu dlouhodobějšího charakteru. „Připravujeme se na akci proti Hamasu, která nebude ukončena během několika málo dní,“ uvedl. Úřady již nařídily preventivně zavřít školy nebo letní tábory ve 40 kilometrové zóně kolem hranice.

Raketové útoky palestinských radikálů v pondělí večer nabyly na intenzitě. Některá města na jihu země vyhlásila stav ohrožení. Od půlnoci dopadlo na Izrael nejméně 130 raket. „Varujeme okupanty, aby nestupňovali útoky proti civilistům a jejich domům. Tuhle červenou linii je nenecháme překračovat,“ prohlásil mluvčí Hamásu Samí Zuhrí.

Ostřelování Pásma Gazy
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Momen Faiz

Vraždy náctiletých zvýšily napětí na Blízkém východě

Napětí stoupá po vraždě tří židovských mladíků a jednoho Palestince. K jeho vraždě se už přiznali tři z šesti zadržených lidí. Údajní židovští extremisté se prý zúčastnili i policejní rekonstrukce činu a od místa únosu chlapce ve východním Jeruzalémě zavedli policii do lesa, kde bylo tělo nalezeno. Policie nadále považuje za hlavní motiv vraždy pomstu za předchozí smrt tří Izraelců.

V oblasti vzrostlo napětí po únosu tří izraelských studentů na Západním břehu Jordánu: trojice chlapců, z nichž dvěma bylo 16 let a jednomu 19 let, zmizela 12. června večer, když stopovali mezi městy Hebron a Betlém na Západním břehu Jordánu. Tělo jednoho z nich později objevili místní obyvatelé na poli nedaleko místa, kde zmizeli. Přivolaní vojáci pak našli i další dvě mrtvoly. Chlapci byli zastřeleni nejspíš bezprostředně po únosu.

Izraelská letadla zaútočila v noci na Pásmo Gazy (zdroj: ČT24)