Do vesmíru v kapsli tažené balonem. Možná už za dva roky

Washington - Vesmírná turistika jako hudba budoucnosti? Ne tak docela. Arizonský tým úspěšně provedl zkušební let speciálního balonu, který vystoupal až na okraj atmosféry. Prolomil světový rekord v tom, kam až se s balonem dá doletět.

Soukromá společnost World View je o krok blíž k tomu, aby nabídla lidem možnost vycestovat až na okraj atmosféry balonem. Minulý týden tam úspěšně vyslala bezpilotní zmenšenou verzi balonu. Cestující zřejmě čeká jednoho dne ohromující výhled. Stát je to bude 75 tisíc dolarů. 

Jedním z klíčových momentů zkušebního letu přitom byl úspěch létacího systému pomocí křídla. Poté, co balon vystoupal do výšky 120 tisíc stop (37 kilometrů), vozidlo začalo klesat na 50 tisíc stop, kde bylo uvolněno od balonu a řízeno zpět směrem k Zemi díky křídlu připomínajícímu padák. „Zkušební let byl neobyčejně úspěšný. Dostali jsme data z každé části letu, z toho, jak se balon chová při startu, i to, jaká byla plavba v horních vrstvách atmosféry,“ konstatoval šéf techniky Taber MacCallum.

Do vesmíru létajícím balonem (zdroj: ČT24)

„Z výsledků tohoto zkušebního letu jsme nemohli být víc nadšení,“ uvedla ředitelka arizonské společnosti Jane Poynterová. „Posouvá nás to zase blíž k tomu, abychom našim pasažérům nabídli zkušenost, která jim změní život,“ konstatovala ředitelka. První komerční lety by se mohly uskutečnit v roce 2016. Ještě toho roku by se mělo dostat do vesmíru prvních 50 výprav. 

Firma slibuje nevšední zážitek – dvouhodinové plachtění uvnitř kapsle s přístupem k internetu a možností popíjet koktejly. Poynterová už dříve prohlásila, že se inspirovala zkušenostmi astronautů. „Když spatří z výšky Zemi, zamilují se do ní a opravdu to změní způsob, jak o věcech uvažují,“ podotkla šéfka World View v rozhovoru pro Space.com. Lidé by se mohli dostat dvakrát výš, než létají letadla. Posádka bude čítat asi šest osob a dva piloty.