Islamistům v Iráku i Sýrii velí obávaný čečenský bojovník

Damašek/Bagdád - Jedním z nejvýznamnějších velitelů radikálů z hnutí Islámský stát (dříve Islámský stát v Iráku a Levantě), kteří ovládají část Iráku i Sýrie, se stal mladý bojovník z Čečenska Umar Šíšání. Čečenci jsou mezi radikály považovaní za nejlepší, ale také obávané bojovníky. Šišání patří mezi militanty k nejtvrdším.

Osmadvacetiletý Šíšání, původním jménem Tarchan Batirašvili, je Čečenec pocházející z Gruzie, konkrétně ze soutěsky Pankisi, která byla vždy považována za základnu čečenských teroristů. Sloužil v gruzínské armádě, kvůli blíže neupřesněné nemoci ji ale opustil. Gruzínská policie ho poté zadržela kvůli nelegálnímu držení zbraní, v roce 2010 byl ale propuštěn a odešel do Turecka.

O několik let později se objevil v Sýrii již pod novým jménem Umar Šíšání, které znamená Umar Čečenec. Díky svým úspěchům v bojích se rychle stal jedním z hlavních velitelů radikálů a v nedávné době vedl jejich ofenzivu s cílem získat pod svou kontrolu další území na hranicích s Irákem. Po červnové smrti vojenského velitele celého hnutí abú Abdul Rahmána Bilávího Anbárího vše nasvědčuje tomu, že se dostal na jeho místo, ačkoli radikálové změny svého hlavního vojenského stratéga nijak oficiálně neoznámili.

Čečenci patří mezi obávané bojovníky díky zkušenostem ze střetů s Rusy

Zatímco vůdce organizace Islámský stát abú Bakr Bagdádí se spíše skrývá, Šíšání se se svým typickým zrzavým plnovousem často objevuje na fotografiích i videozáznamech. Na záběrech, které se objevily o víkendu, stojí vedle mluvčího hnutí a skupiny bojovníků ve chvíli, kdy oznamují, že prakticky zrušili hranici mezi Irákem a Sýrií. „Nastolíme zpátky chalífát, a jestliže Bůh neurčí, že vytvoření chalífátu má být naším osudem, požádáme ho, abychom se mohli stát mučedníky,“ uvedl tehdy.

Umar Šíšání
Zdroj: ČT24/www.ipouya.com

Militanti z hnutí Islámský stát začínali jako odnož teroristické sítě al-Káida v Iráku, většina jeho velitelů jsou tak Iráčané. Poté, co se radikálové zapojili do občanské války v sousední Sýrii, se ale do jejich řad začlenilo i množství bojovníků ze zahraničí. Podle některých expertů jich může být až deset tisíc.

Čečenci jsou mezi radikály vzhledem ke svým dlouholetým zkušenostem ze střetů s ruskými vojáky považováni za nejlepší. „Když přijede Čečenec a neví vůbec nic o tom, co se v zemi děje, udělá všechno, co mu jeho vůdce řekne. I kdyby mu řekl, aby zabil dítě, udělal by to,“ uvedl člen jedné z povstaleckých frakcí v Sýrii Husajn Násir.