Obviněný Sarkozy: Část francouzské justice je zpolitizovaná

Paříž – Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy tvrdí, že je část francouzské justice zpolitizovaná. Uvedl to v rozhovoru, který poskytl rozhlasové stanici Europe 1 a televizi TF. Exprezident byl formálně obviněn z korupce, úplatkářství a porušení služebního tajemství. Hrozí mu až deset let. Soudci ho budou vyšetřovat na svobodě. Exprezident veškerá obvinění popírá. Policisté ho zadrželi v úterý a 15 hodin vyslýchali. Propuštěn byl dnes ve dvě hodiny ráno. Podle Sarkozyho tu byla jasná snaha ho ponížit.

„V naší zemi, která je zemí lidských práv a právního státu, jsou věci, které jsou organizovány. Francouzi je mají znát a v souladu se svým svědomím a s naprostou svobodou to posoudit,“ uvedl bývalý šéf státu podle serveru zpravodajské televize LCI. „Všechno, co se děje, má o mně udělat obrázek, který není pravdivý. Chci říci těm, kteří nás poslouchají nebo sledují, že jsem nikdy nezradil jejich důvěru. Nikdy jsem nejednal v rozporu se zásadami republiky a právního státu,“ pokračoval Sarkozy. „Jsem hluboce šokován tím, co se stalo. Nežádám o žádné privilegium a jestli jsem udělal chyby, ponesu všechny následky. Nejsem člověk, který prchá před svými povinnostmi,“ dodal.

Sarkozy zpochybnil nestrannost jedné z vyšetřujících soudkyň, která se zabývá jeho případem. Claire Thépautová je členkou odborové organizace francouzské justice, jež je pravicovými politiky označována za levicovou. „Je snad normální, aby byla vybrána soudkyně, která patří do justičních odborů? Jejíž politickou posedlostí je zničit osobu, kterou má obvinit nebo zprostit obvinění?“ zeptal se bývalý prezident.

Thépautová vede vyšetřování se soudkyní Patricií Simonovou. Obvinění podle francouzského práva předpokládá, že proti podezřelému existují závažné a nezvratné skutečnosti, z nichž lze vyvozovat jeho podíl na spáchání trestného činu. Takové obvinění ve Francii vede zpravidla k soudnímu procesu. Jak dlouho bude trvat další vyšetřování, nelze podle médií odhadnout. Může jít i o několik měsíců. Soudkyně poté Sarkozyho buď pošlou před soud, nebo ho obžaloby zprostí.

„Sarkozy umí bojovat a rád bojuje, protiútok bude, myslím, velmi silný. Musíme doufat, že justice má správné důkazy, aby mohla oponovat,“ podotkl dopisovatel deníku Le Monde v ČR Fabrice Martin-Plichta. Prezident Francois Hollande zdůraznil, že u Sarkozyho musí platit presumpce neviny. Podle mluvčího Stéphanea Le Folla prezident na jednání s vládou také připomněl princip nezávislosti justice ve Francii. Sarkozyho příznivci ale obvinění ostře kritizují. Někteří dokonce zpochybňují nestrannost jedné soudkyně, která prý v minulosti proti Sarkozymu vystupovala v rámci svého působení v odborech.

Sarkozyho advokát: Proti legálnosti odposlechů budeme tvrdě bojovat

Vyšetřující soudkyně obvinili také Sarkozyho advokáta Thierryho Herzoga a zástupce prokuratury Gilberta Aziberta. Herzog již dříve označil podezření svého klienta z korupce a úplatkářství za „politickou aféru“, ve které byly použity i nelegální postupy. „Tato fakta spočívají jen na odposleších, které odmítáme a proti jejichž legálnosti budeme tvrdě bojovat. Budeme se bít,“ řekl dnes podle Le Nouvel Observateur Herzogův asistent Paul-Albert Iweins. Francouzský premiér Manuel Valls ale označil teorii o politickém komplotu za nepřijatelnou, stejně jako zpochybňování nezávislosti soudu.

Sarkozyho případ se týká především podezření, že se prostřednictvím Herzoga pokusil získat tajné informace o očekávaném rozhodnutí kasačního soudu v jedné ze svých právních kauz výměnou za příslib prestižního postu v Monaku pro Aziberta. Šlo o vyšetřování, zda od nejbohatší ženy Francie Liliane Bettencourtové, dědičky kosmetické firmy L'Oreal, přijal peníze na podporu své volební kampaně v roce 2007.

Nicolas Sarkozy opouští sídlo protikorupční policie
Zdroj: Kenzo Tribouillard/ISIFA/AFP

Sarkozyho jméno se ale objevuje ve vyšetřování celkem šesti různých případů. Nejvíce se v poslední době v médiích přetřásalo vyšetřování údajných podvodů ve financování jeho prohrané volební kampaně v roce 2012, kdy se ucházel o druhé funkční období a prohrál se socialistou Francoisem Hollandem. Protikorupční policie také prověřovala, zda někdo Sarkozyho neoprávněně neinformoval o tom, že jeho telefonické hovory byly loni odposlouchávány. Toto mimořádné opatření justice nařídila v případu podezření, že bývalý libyjský diktátor Muammar Kaddáfí financoval Sarkozyho vítěznou volební kampaň v roce 2007.

Náhlý obrat ve vyšetřování, které začalo 26. února, přichází v době, kdy je Sarkozy v zemi stále více zmiňován jako možný zachránce své opoziční konzervativní strany UMP. Ta se ocitla v bezprecedentní krizi po skandálu kolem falešných faktur. Sarkozyho příznivci bývalého prezidenta v poslední době vyzývali, aby v příštích volbách opět usiloval o úřad hlavy státu. Sarkozy veškerá obvinění popírá. Tvrdí, že jde o politický útok jeho protivníků.