Tragédie u Lampedusy: 5 zatčených. Uprchlíků enormně přibývá

Palermo – Celkem pět osob skončilo ve vazbě v souvislosti s loňskou katastrofou u Lampedusy. Další čtyři lidé jsou na útěku. U ostrova tehdy utonulo 300 afrických uprchlíků. Itálie čelí stále silnějšímu náporu uprchlíků. Jen včera našli Italové na jedné lodi s 600 emigranty 30 mrtvých těl. Afričané se udusili.

Kašpar: Do Itálie se letos dostalo 61 tisíc uprchlíků (zdroj: ČT24)

Téměř každý týden je v Itálii hlášeno připlutí další lodě nebo neštěstí. U Lampedusy se loni v říjnu potopily hned dvě lodi s migranty a utonulo tehdy na 400 z nich. Itálie pak zahájila operaci Mare Nostrum, která stále pokračuje. 

Policie nyní v souvislosti s Lampedusou zadržela dva Afričany, jednoho Švéda a jednoho Itala. Policisté u nich zabavili vysoké sumy peněz, z nichž velká část pocházela z poplatků vybíraných za převoz běženců.

Včera italští záchranáři učinili děsivý objev, když v noci vstoupili na palubu rybářské lodi, kterou na moři objevili. Na palubě objevili 30 mrtvých. Jejich těla byla vmáčknutá v těžko přístupné části lodi. Není to poprvé, co záchranáři na lodích s běženci našli mrtvé, ale ještě nikdy jich nebylo tolik. 

Většina běženců pochází z válkou zmítané Sýrie. Další jsou z Egypta, Eritreje, Súdánu, Somálska, Alžírska či Libye a dalších zemí. 

Ilustrační foto
Zdroj: Axel Heimken/ČTK/DPA

V Itálii zřejmě padne rekord. Uprchlíků jsou desetitisíce

Itálie nyní převzala předsednictví Evropské unie. Peníze na řešení problému jménem přistěhovalectví zemi nestačí. Chce proto zajistit, aby Unie jednala jako celek. „Od začátku tohoto roku se do Itálie dostavilo 61 tisíc uprchlíků. V loňském roce to bylo 7 tisíc. Dalších dvacet tisíc asi bohužel leží někde na dně Středozemního moře. Je to obrovská katastrofa,“ konstatoval redaktor RAI Josef Kašpar. 

Dosavadní rekord v počtu uprchlíků drží rok 2011, kdy vlna arabského jara vyhnala k italským břehům 63 tisíc lidí. Letošní rok zřejmě tento počet překoná - podle některých expertů se Itálie může letos připravit na celkem 100 tisíc migrantů. 

Podle Kašpara volá italská vláda po „silné akci“, která by udržela uprchlíky v Africe a zamezilo se tomuto špinavému obchodu". Redaktor zároveň upozornil na to, že zhruba 70 procent uprchlíků v Itálii nezůstává. Posouvají se dál – hlavně do Německa, Francie nebo Švédska.