Izrael pohřbil zabité mladíky, na Palestinu pálí rakety

Jeruzalém - Izrael pohřbil tři mladíky, po kterých armáda pátrala dlouhých osmnáct dní. Po nálezu jejich těl se včera večer naplnily nejčernější obavy. Podle vyšetřování je teroristé zavraždili hned po únosu. Židovský stát z jejich smrti viní hnutí Hamas, které to ale odmítá. Izraelské letecké jednotky brzo ráno zaútočily na 34 cílů v Pásmu Gazy. Kvůli smrti mladíků dnes zasedne i palestinské vedení.

Izraelská armáda od brzkých ranních hodin udržuje uzavírky na dvou hlavních silničních tepnách projíždějících Západním břehem Jordánu. I nadále tvrdí, že vraždu chlapců mají na svědomí členové hnutí Hamas. Podle izraelské tajné služby jsou oba podezřelí muži, devětadvacetiletý Marván Kavasmá a dvaatřicetiletý Amar abú Ísá, jeho příslušníky.

Izraleská armáda po nich nepřestává pátrat a už včera zatkla čtyři stovky Palestinců. „Vyzýváme prezidenta Abbáse, aby jednoznačně a okamžitě ukončil své spojenectví s hnutím Hamas. Nemůže se prohlašovat za našeho mírového partnera, když má zároveň dohodu s vrahy dětí,“ prohlásil mluvčí izraelského premiéra Mark Regev. Palestinský prezident Abbás už dřív únos odsoudil a slíbil, že nedovolí, aby nepokoje přerostly v povstání.

Na pohřbu tří zavražděných studentů se sešly tisíce lidí. Smutečního obřadu se zúčastnili mimo jiné prezident Šimon Peres a premiér Benjamin Netanjahu. Oba vyzvali k potrestání hnutí Hamas, které Izraelci viní ze zodpovědnosti za smrt chlapců. „Izrael bude tvrdě postupovat, dokud terorismus nevykoření,“ řekl odstupující izraelský prezident.

Lidé truchlí nad smrtí mladíků
Zdroj: ČTK/News Pictures/Olivier Fitoussi

Zabití odsoudil i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který uvedl, že je vraždou Naftaliho Frenkela, Gilada Šaara a Ejala Jifracha hluboce zarmoucen. „Myslím na jejich rodiče, na jejich rodiny. Tři mladiství izraelští studenti se stali nevinnými oběťmi teroristického činu. Neexistuje omluva ani ospravedlnění pro tak strašný zločin, který musí být jednoznačně odsouzen,“ prohlásil šéf české diplomacie. Jak dodal, oceňuje, že izraelská i palestinská strana spolupracovaly při pátrání i vyšetřování. „Věřím, že obě strany dokážou uklidnit současnou obtížnou situaci, aby zabránily další destabilizaci neklidného regionu,“ doplnil.

Samo hnutí Hamas naopak čin údajně neznámých únosců schvaluje; svůj podíl na akci ale dál rezolutně odmítá. Smrt mladíků prý izraelské armádě slouží jen jako záminka k vojenským akcím proti Palestincům. „Zdůrazňujeme, že jsme připraveni vzdorovat jakýmkoli útokům, protože cena, kterou okupanti za jakoukoli agresi zaplatí, bude ještě vyšší,“ uvedl mluvčí hnutí Hamas Samí abú Zuhrí.

Trojice chlapců, z nichž dvěma bylo 16 let a jednomu 19, zmizela v polovině června mezi městy Hebron a Betlém na Západním břehu Jordánu. V pondělí byla nalezena jejich těla nedaleko Hebronu. Chlapci zemřeli prý pravděpodobně krátce po únosu.

Palestina i Izrael vypálily již desítky raket

Od neděle přistálo na území Izraele přes 20 raket vypálených z oblasti Pásma. Celkem bylo raket údajně mnohem více, většinu ale zachytil izraelský protiraketový systém Iron Dome a zneškodnil je. Hamas také obvinil izraelskou vládu, že chce smrt mladíků využít k vojenským akcím proti Palestincům. Izraelské letectvo již v noci zasáhlo 34 cílů v Hamasem ovládaném Pásmu Gazy. Tři Palestince vojáci zadrželi a jednoho údajného člena radikálního hnutí Hamas zastřelili, když po nich hodil granát.

Ministr zahraničí Avigdor Liebermann vyzval k rozsáhlé ofenzivě do Pásma Gazy. Podle něj zůstává hnutí Hamas teroristickou organizací. „Proto musíme důkladnou a rozhodnou vojenskou operací zabránit Hamasu v dalším posilování,“ míní Liebermann.

Několik hodin před pohřbem zveřejnily izraelské úřady záznam tísňového volání jednoho z unesených chlapců. „Unesli mě,“ ozývá se šepot. Poté jsou slyšet hlasy s údajně arabským přízvukem a střelba. Část nahrávky nadále podléhá utajení. Policisté prý nejprve považovali telefonát za žert a zpočátku na něj nereagovali. Čtyři z nich jsou kvůli tomu mimo službu.