Tajná služba dopadla ukrajinského „teroristu“, přezdívku měl Čech

Kyjev – Rusko vyslalo na východ Ukrajiny humanitární pomoc tamnímu obyvatelstvu, kterou předtím Kyjev odmítl. Příměří, které má platit do pondělního večera, je mezitím dál porušováno. V noci se střílelo v Kramatorsku i Slavjansku. Bojuje se i v pohraničí. Za posledních 24 hodin prý při útocích povstalců přišlo o život pět vojáků. Šéf Kremlu Vladimir Putin už požádal svého ukrajinského protějška o další prodloužení příměří. Ukrajinská tajná služba SBU také zadržela muže s přezdívkou Čech. Jedná se ovšem o Ukrajince.

Povstalci v Doněcké a Luhanské oblasti v noci znovu porušovali příměří. Nikdo ale nebyl zraněn. Oznámil to na Facebooku šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk. Mluvčí štábu jednotek zapojených do „protiteroristické akce“ na východě země Aleksij Dmytraškovskyj ale o něco později uvedl, že za poslední den zemřelo pět vojáků a nejméně dalších 17 utrpělo zranění. Tyto počty nicméně zřejmě zahrnují oběti střetů, které se odehrály už v sobotu.

Separatisté prý z městského hřbitova v Kramatorsku ostřelovali minomety místní letiště. Jako předešlou noc ostřelovali i kontrolní stanoviště vládních sil na silnici mezi městy Slavjansk a Krasnyj Lyman. Minometné palbě bylo v noci vystaveno i kontrolní stanoviště ukrajinské armády v blízkosti pohraničního přechodu Birjukove u Sverdlovska v Luhanské oblasti. „Jedna ze střel dopadla na budovu, která po zásahu de facto explodovala. Naštěstí nebyl nikdo uvnitř a obešlo se to bez obětí,“ podotkl Vasilij Malaev, který pracuje u pohraniční stráže.

Francouzský prezident Francois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová apelovali na prezidenty Ruska Vladimira Putina a Ukrajiny Petra Porošenka, aby vypracovali mechanismus ověřování vyhlášeného příměří. V plánovaném společném telefonickém rozhovoru Paříž a Berlín také vyzvaly k tomu, aby se pod kontrolu ukrajinských úřadů vrátily tři hraniční přechody držené proruskými separatisty. Rovněž vybídly k zahájení jednání o realizaci Porošenkova mírového plánu a k pokračování v propouštění rukojmích.

Nepokoje na východě Ukrajiny
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Moskva vyslala pomoc obyvatelstvu. Zn. adresát neznámý

Ruské agentury mezitím informovaly, že z Noginského záchranného centra u Moskvy vyrazila do jihoruského Rostova na Donu kolona s humanitární pomocí ministerstva pro mimořádné události určenou pro obyvatele východní Ukrajiny. Mluvčí ministerstva pro mimořádné události Alexandr Drobyševskij podle agentury Interfax uvedl, že kolonu tvoří 12 vozidel naložených 90 tunami „potravin, léků, hygienických prostředků a dalších životně důležitých věcí“. Tuto pomoc dříve odmítla kyjevská vláda s odůvodněním, že Moskva neurčila konkrétního adresáta, kterému má být zásilka předána. 

Kyjev obviňuje Rusko, že posílá přes hranice proruským vzbouřencům zbraně včetně tanků, obrněných transportérů a raketometů a další vojenský materiál, ale i bojovníky. Moskva by proto měla podle ukrajinského vedení přispět k uklidnění situace spíš tím, že zabrání takovéto podpoře vzbouřenců. 

Leonid Kučma, bývalý ukrajinský prezident

„Až si Rusko uvědomí, že mír je mnohem přínosnější než válka a že nemůže prostě jen tak přijít a udělat například z Donbassu svůj další region, tak až poté se situace opravdu uklidní.“

Před úřadem prezidenta v Kyjevě se dnes sešlo několik stovek lidí k poklidné demonstraci, již svolal radikální velitel praporu Donbas Semjon Semenčenko. Účastníci vyzvali hlavu státu k tvrdému postupu vůči proruským separatistům. Porošenko by podle nich měl zrušit příměří, vyhlásit v zemi válečný stav, zajistit armádě zbraně k likvidaci „teroristů“ a nabádat Evropskou unii a USA k zavedení tříetapových sankcí vůči Rusku.
  
Radikální skupina se pak přesunula na větší shromáždění na ústředním náměstí Nezávislosti, z něhož Porošenkovi pohrozila, že by dnešní akce mohla být poslední klidnou, „nevyslyší-li národ“. „Pokud nevyhoví požadavkům, budeme ho považovat za zrádce země. Čeká ho osud Janukovyče,“ citoval list Ukrajinska pravda jednoho z řečníků.

Muž s přezdívkou Čech měl pomáhat přepravovat zbraně z Ruska 

Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že v městečku Novooleksiivka v Chersonské oblasti zadržela velitele jedné z povstaleckých jednotek na východě Ukrajiny zvaného Čech. Proč muž dostal tuto přezdívku, není zřejmé. Podle SBU jde o každopádně občana Ukrajiny. Se svým 25členným oddílem prý zajišťoval přepravu zbraní, bojové techniky i diverzantů z Ruska. Zadržený je obviněn z terorismu.  

Ukrajinská média minulý týden informovala o údajném českém dobrovolníkovi z Brna, který se představil jako Ivo Stejskal a tvrdil, že bojuje za povstaleckou Doněckou lidovou republiku. Prý se k tomu rozhodl, když v televizi viděl, co se děje na jihovýchodě Ukrajiny, což označil za genocidu „rusko-ukrajinského“ národa.

  • Stejskal: „Snad mi rozumíte, co říkám. V televizi jsem viděl, co se tady na Ukrajině děje, a nezbylo mi nic jiného, než přijet. A proč? Všichni jsme viděli, co se dělo v Oděse. Kolik lidí tam národní garda zabila. Nemohl jsem proto zůstat doma. Přijel jsem kvůli vám.“

Stejskal se na rozbouřený východ údajně dostal stopem a pěšky. Do bojů se podle informací médií zapojil v uniformě Batalionu Vostok. Pokud se informace potvrdí, po návratu do Česka mu hrozí několikaleté vězení.

Vydáno pod