Porošenko prodloužil příměří o tři dny, jednání v Doněcku se zopakuje

Kyjev – Ukrajinský prezident Petro Porošenko prodloužil příměří mezi armádou a povstalci o tři dny, aby mohli být osvobozeni všichni rukojmí. Řekl to evropským státníkům na summitu EU s tím, že tuto možnost projedná s velením armády po večerním návratu do Kyjeva. Mezitím se při konzultacích v Doněcku vládní představitelé dohodli s povstalci pouze na dalším setkání. Nyní mají připravit seznamy rukojmích k výměně a mapy s místy pro pozorovatele OBSE. Porošenko prohlásil, že je připraven uzavřít mírovou smlouvu s kýmkoli. Ze země prchlo už přes 100 tisíc lidí. U hranic se nyní tvoří masivní kolony.

Podle ruských médií příměří nenaplnilo očekávání ukrajinské vlády ani proruských radikálů. Ukrajinská armáda tvrdí, že od pondělí povstalci porušili klid zbraní čtyřiačtyřicetkrát. Jeden z vůdců samozvané Doněcké lidové republiky Denis Pušilin oznámil, že armáda vyhlášené zastavení palby „fakticky sabotovala“.

Příměří mělo podle Pušilina vytvořit příznivou atmosféru před podpisem dohody o přidružení Ukrajiny k Evropské unii. Tu dnes lídři zemí EU slavnostně podepsali i s Gruzií a Moldavskem. Boje, které ve čtvrtek výrazně zesílily, ale pokračovaly i během noci na dnešek. Při ostřelování palebného postu ukrajinské armády u Kramatorsku zemřeli čtyři vojáci. Povstalci prý při útoku použili osm tanků, z nichž dva vojáci zneškodnili. Armáda ztratila čtyři obrněné transportéry a minomet. Střelba je hlášena i ze Slavjansku a z Artemivsku.

Porošenko: Mírovou smlouvu můžeme mít za několik týdnů, možná měsíců

Porošenko proto nechce opominout žádnou šanci na dosažení míru a je prý připraven uzavřít mírovou smlouvu s kýmkoli. Uvedl to ve čtvrtek v rozhovoru s televizí CNN. Znovu také zopakoval, že ruskou anexi Krymského poloostrova neuznává: „Krym je ukrajinský.“ Pokud jde o vyjednávání s povstalci, je ale optimistický. „Během několika týdnů, možná měsíců, můžeme mít mírovou smlouvu,“ konstatoval. Všechny povstalecké oddíly na ukrajinském území jsou podle něj ruské.

Kyjev prodloužil příměří (zdroj: ČT24)

Petro Porošenko, ukrajinský prezident

"Vůdci separatistů jsou z ruské tajné služby. Pokud toto bude pokračovat, nastane skutečná válka.

Vladimir Putin, ruský prezident

„Ukrajina se musí vrátit na cestu míru, dialogu a porozumění. To hlavní je zajistit dlouhodobý režim zastavení palby, který je nezbytnou podmínkou obsažných rozhovorů mezi kyjevskými úřady a představiteli jihovýchodních regionů.“

V Doněcku se konaly další rozhovory mezi Kyjevem a povstalci

Pozornost se soustřeďuje i na jednání kontaktní skupiny, do které patří ukrajinský exprezident Leonid Kučma, ruský velvyslanec v Kyjevě Michail Zurabov i švýcarská diplomatka Heidi Tagliaviniová. Na druhé straně jednacího stolu usedli zástupci doněckých a luhanských povstalců a zprostředkovatelé z řad proruských ukrajinských politiků. Účastníci se dohodli na sestavení seznamů zadržovaných osob, které mají být vyměněny. Kromě toho musejí strany vypracovat mapy ohnisek konfliktu, kam by měli přijet pozorovatelé OBSE.

Rusko uvítalo, že má příměří trvat déle. Vyjednavači tak budou mít víc času na nalezení kompromisu. Porošenko ovšem tvrdí, že povstalci hrají o čas. Podmínkou jakéhokoli pokroku je podle něj souhlas vzbouřenců se základními body mírového plánu. Nepřijde-li, přijme prý dnes Kyjev „velmi vážná rozhodnutí“. Podle ukrajinských médií existují různé varianty „plánu B“. Ministerstvo vnitra má údajně již připraveny plány evakuace civilistů z východu Ukrajiny, kde prý Kyjev zahájí frontální útok na pozice povstalců. Není vyloučeno ani vyhlášení výjimečného stavu.

Lidé odcházejí z Ukrajiny
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Masový úprk ze země

Ze země mezitím prchají tisíce lidí. Během 24 hodin prakticky zablokovali hraniční přechody do Ruska. Z Ukrajiny tam už letos uprchlo zhruba 110 tisíc lidí, z nichž asi 9 500 požádalo o status uprchlíka, potvrdil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Ukrajinci přitom neutíkají pouze do Ruska, ale také do Polska, Běloruska, České republiky a Rumunska, kam se jich uchýlilo dohromady asi 700, uvedla mluvčí UNHCR Melissa Flemingová.
  
Své domovy již muselo opustit zhruba 54 400 lidí, z toho jen minulý týden asi 16 400, informoval dále UNHCR. „Zaznamenali jsme prudký nárůst (vnitřního) vysídlování na Ukrajině,“ řekla Flemingová.

Propuštěný inspektor OBSE
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky

Část pozorovatelů na svobodě

Povstalci mezitím po měsíci propustili pozorovatele OBSE. Švýcar, Dán, Estonec a Turek jsou nyní v hotelu v Doněcku, tedy ve městě, které je pod kontrolou separatistů. „Byli propuštěni bez jakýchkoli podmínek,“ citovala agentura AFP premiéra samozvané Doněcké lidové republiky Alexandra Borodaje. V zajetí ale nadále zůstává ještě jiná skupina pozorovatelů.

Pozorovatelé OBSE jsou po měsíci opět na svobodě (zdroj: ČT24)
Vydáno pod