Vzdorující východ Ukrajiny vytvořil svaz, povstalci útočili na kasárna

Kyjev – Proruští separatisté na východě Ukrajiny zakládají ze svých jednostranně vyhlášených „lidových republik“ v Doněcké a Luhanské oblasti „Svaz lidových republik“. Ustavující zasedání „svazového parlamentu“ se údajně konalo už dnes v Doněcku. Jeho šéfem se stal ukrajinský poslanec Oleh Carjov. K plánu došlo v době, kdy prezident Petro Porošenko poslal do parlamentu klíčový návrh na změnu ústavy a posílení pravomocí ukrajinských regionů. Mezitím radikálové podnikli pruký útok na vojenská kasárna v centru Doněcku. Boj trval dvě hodiny a radikálové do něj údajně nasadili dva obrněné transportéry. K civilní obětem údajně nedošlo.

Podle ukrajinských médií se příměří, oboustranně vyhlášené v pondělí, prakticky nedodržuje. Střelba se dnes ozývala i z Kramatorska, kde údajně granáty a miny dopadaly do středu města. Několik obytných domů je podle agentury Unian poničeno. Poškozena prý byla i místní vodárna. Příměří má vypršet v pátek v 9:00 SELČ, pokud se znepřátelené strany nedohodnou na jeho prodloužení. Prezident Petro Porošenko prohlásil, že předpokladem zdrženlivosti ukrajinské armády je souhlas povstalců s hlavními body jeho mírového plánu. Pokud se tak nestane, učiní v pátek kyjevské vedení „závažná rozhodnutí“.

Porošenko věří, že jeho aktuální návrh změn a posílení autonomie krajů by mohl dostat souhlas parlamentu už příští týden. „Evropská zkušenost nám říká, že moc musí být delegovaná místním správám. Reformy začnou už letos, Ukrajina ale zůstane jednotnou zemí,“ prohlásil Porošenko.

Víc pravomocí pro jihovýchod země, vytvoření desetikilometrové ochranné zóny u hranice s Ruskem, a taky předčasné místní a parlamentní volby – tyto kroky mají vést k míru, který se v neklidných oblastech nedaří udržet. Separatisté včera jednostranně ustavili Unii lidových republik Luhansku a Doněcku. Podle vládních sil navíc neustále porušují příměří, vyhlášené v pondělí jednostranně kyjevskou vládou. 

Prezident Porošenko pokračuje i ve vyjednávání s Evropskou unií o přistoupení Ukrajiny. „Náš lid byl odtržen od své mateřské země a tou je Evropa. Konečně a nezvratně se k ní teď vracíme. Přejeme si mír, Bůh nám žehnej,“ uvedl Porošenko, který dnes promluví také v Evropském parlamentu ve Štrasburku, kde bude konzultovat i právě předkládané ústavní změny.

Porošenko slíbil krajům rozsáhlejší samosprávu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod