Iráčtí ozbrojenci údajně zabili Saddámova soudce

Bagdád – Radikálové, kteří postupují Irákem, údajně zajali soudce Raúfa Abdar Rahmána, který odsoudil k smrti bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna. Podle britského listu Daily Mail byl soudce už zabit, ale irácká vláda to nepotvrdila, i když zprávu o jeho zadržení nepopřela.

Devětašedesátiletý Rahmán je Kurd a vedl poslední část procesu se Saddámem. V roce 2006 vynesl rozsudek smrti a Saddám byl pak v prosinci toho toku oběšen. Dle zpráv z Iráku zajali členové Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) soudce 16. června a zabili ho o dva dny později. Jordánský poslanec Chalíl Attíja na Facebooku napsal, že ISIL Rahmána zatkla a odsoudila k trestu smrti jako odplatu za „mučedníka Saddáma Husajna“. Rahmán se podle tohoto zdroje pokoušel několikrát marně uprchnout z Bagdádu v přestrojení za tanečníka.

Soudce Rahmán se narodil v kurské Halabdži a Saddámova procesu se ujal, když byl jeho předchůdce kritizován za průtahy. Práva vystudoval v Bagdádu v roce 1963 a roku 1993 byl jmenován předsedou kurského odvolacího soudu. 

Saddám byl svržen při americké invazi v roce 2003 a skrýval se v okolí svého rodiště, kde byl ale v prosinci 2003 dopaden. Před soudem stanul v procesu, v němž se zkoumal jeho podíl na masakru 148 šíitů v Dudžailu v roce 1982. Byl shledán vinným a odsouzen na smrt.

Jednotky bojující proti sunnitským radikálům
Zdroj: AHMAD AL-RUBAYE/ISIFA/AFP

Rahmán nebyl považován za nestranného, poněvadž při Saddámově chemickém útoku na Halabdžu, při kterém roku 1988 zemřelo na 5 000 lidí, byli mnozí soudcovi příbuzní. V průběhu osmdesátých let byl Rahmán také údajně zadržen a mučen Saddámovými bezpečnostními agenty. 

V březnu 2007 se objevilo tvrzení, že soudce Rahman zažádal o azyl v Británii, kde byl s rodinou na turistické vízum. Údajně prohlásil, že se bojí o svůj život. Samotný Rahmán však tuto informaci nikdy nepotvrdil.

Roku 2008 Rahmán veřejně kritizoval způsob, jakým byl Saddám popraven, a označil ho za necivilizovaný a primitivní. Saddámovu popravu nevysílala oficiální televize, ale na internetu se objevil amatérský videozáznam průběhu popravy. Saddámovy poslední chvíle nebyly podle záznamu zrovna důstojné. Den na to irácká vláda oznámila, že zahájila vyšetřování okolností popravy, které rozhořčily irácké sunnity. „Byli tam někteří dozorci, kteří křičeli nepřípadné poznámky,“ komentoval poradce iráckého premiéra Núrího Málikího.