Odposlechy politiků: Tusk požádá parlament o důvěru

Varšava – V souvislosti s aférou kolem odposlechů požádá polský premiér Donald Tusk parlament o vyslovení důvěry. Hlasovat by se mělo už dnes večer. Polská policie a kontrarozvědka už předtím zatkly byznysmena Marka Falentu, podnikatele v uhelném průmyslu a jednoho z nejbohatších Poláků. Podezřívají ho ze spolupodílu na vzniku nelegálních odposlechů ministrů Tuskovy vlády. Nedávno je zveřejnil týdeník Wprost.

„Své prohlášení končím předáním návrhu předsedovi parlamentu, aby co nejdříve zorganizoval hlasování o důvěře. Bez tohoto mandátu nebudu efektivní, vláda nebude moci objasnit odposlechovou aféru efektivním způsobem ani bezpečně hájit zájmy státu,“ prohlásil dnes Tusk v parlamentu. Menší koaliční partner Tuskovy Občanské platformy (PO) – Polská lidová strana (PSL) – už dal najevo, že jeho poslanci vládu podpoří. Hlasy poslanců PO a PSL by měly stačit k vyslovení důvěry Tuskovu kabinetu.

„Tusk zdůvodnil hlasování dvěma věcmi. Zaprvé, aféra trvá už zhruba dva týdny a pro jeho vládu je zničující. Premiér se omluvil všem Polákům za slova svých ministrů, která na nahrávkách pronášeli. Tato mluva je pro něj prý nepřijatelná,“ uvedl zpravodaj ČT Josef Pazderka. Zároveň premiér připomněl, že se podle něj jedná o organizované spiknutí proti jeho vládě. „Řekl, že se jedná o nefér metodu, které nehodlá ustupovat,“ prohlásil Pazderka. Tusk navíc odjíždí v pátek na summit EU, potřebuje proto silný mandát. Jde podle něj především o schopnost Polska ovlivňovat personální a institucionální změny v Evropské unii, kterou může aféra ohrozit či oslabit.

Předseda polské vlády rovněž poukázal na to, že v pozadí případu je i „obchod ve velkém s uhlím pocházejícím z východu“ a otázka plynovodu z Ruska do Evropy obcházejícího Ukrajinu. „Nevím, v jaké abecedě je scénář napsán, ale nemám žádných pochyb o tom, kdo z něj má prospěch,“ zdůraznil s narážkou na cyrilici používanou v Rusku.

Odposlechy zveřejnil časopis Wprost 16. června

Aféra s odposlechy vypukla 16. června, když Wprost zveřejnil tajně pořízené nahrávky z rozhovoru, při němž guvernér národní banky Marek Belka loni v létě ministru vnitra Bartlomieji Sienkiewiczovi sliboval pomoc vládě při financování deficitu výměnou za odvolání tehdejšího ministra financí Rostowského. Ten byl pak na podzim skutečně z funkce uvolněn. 
   
Wprost také zveřejnil tajně pořízený záznam rozhovoru mezi bývalým ministrem dopravy Slawomirem Nowakem, členem představenstva plynárenského koncernu PGNiG Andrzejem Parafianowiczem a bývalým velitelem speciální jednotky Grom Dariuszem Zawadkou. Vyplývá z něj, že Tuskova Občanská platforma (PO) zaplatila volební dluhy odstoupivšího prezidentského kandidáta z roku 2005 Zbigniewa Preligy výměnou za to, že tento vlivný politik podpořil ve volební kampani Tuska. Šéfem Tuskova volebního štábu byl tehdy Nowak.

Radoslaw Sikorski
Zdroj: EPA/OLIVIER HOSLET/ISIFA

Sikorského kariéra má namále

Skandál zasáhl i ministra zahraničí Radoslawa Sikorského, který podle odposlechů kritizoval polsko-americké vztahy a také politiku britského premiéra Davida Camerona. Nezamlouval se mu třeba postoj Londýna k fiskálnímu paktu EU, který reguluje rozpočtovou politiku a stanoví pravidla rozpočtové kázně. Británie se brání snahám Bruselu vnutit jí vnější kontrolu nad svým sektorem finančních služeb. „Pamatuješ, on fiskální pakt pos***,“ řekl Sikorski Rostowskému na adresu Camerona. „Prostě to pos***, tak to je. Protože ho to nezajímá, nic neví, věří celé té stupidní propagandě a přiblble se snaží celý systém zmanipulovat,“ prohlásil ministr. 

„Tyto nahrávky jsou pro polskou vládu kompromitující. Řada těch věcí je minimálně neetická. Jsou tam vulgarity, věcí, které se na veřejnosti jednoduše neříkají,“ podotkl Pazderka. V Polsku už se prý hovoří o tom, že Sikorski jako evropský diplomat skončil. Na druhou stranu podle Pazderky tento cílený „útok“ na vládu budí u veřejnosti rozpaky.

Policie zadržela uhlobarona Falentu

„Falenta měl s vládou prezidenta Tuska nevyřízené účty,“ prohlásil v Událostech, komentářích Pazderka. Do Falentovy společnosti nedávno vtrhla kontrarozvědka. „Policie prohlásila, že vyšetřuje údajnou korupci. Soudní řízení znamenalo pro Falentu obrovskou újmu,“ konstatoval Pazderka. 

Policie ho nyní zadržela s údajnými důkazy, že to byl právě on, kdo stál za skupinou, jež odposlouchávala vysoce postavené politiky. „Majitelé několika luxusních restaurací, ve kterých se scházeli politici a vysoce postavení byznysmeni, si patrně začali před rokem nebo dvěma přivydělávat tajnými odposlechy – hlavně byznysmenů. Tvrdí se, že prodávali nahrávky konkurenci,“ popsal možné schéma Pazderka s tím, že politici ale nebyli hlavním cílem. 

Pak se ale podle Pazderky objevila nějaká další osoba – možná právě Falenta, která se začala zajímat právě o politiky. „Někdo na to asi dával peníze a shromažďoval informace, což posléze vyvrcholilo nahrávkami, které se objevily přes týdeník Wprost,“ dodává zpravodaj. Zatím ale nic není potvrzeno.