Papež navštívil Kalábrii – ostře odsoudil místní mafii

Cassano – Papež František navštívil jihoitalský region Kalábrie, kde se setkal s vězni a pomodlil se za oběti mafie. František se setkal i s místními duchovními či obyvateli hospice ve městě Cassano allo Jonio. Vrcholem papežova programu byla odpolední mše pod širým nebem, během které znovu odsoudil místní mafii.

Papež se vydal na 12hodinovou návštěvu Kalábrie vrtulníkem, dopoledne s ním přistál na dvoře věznice Castrovillari poblíž Cosenzy. Setkal se tam se dvěma stovkami místních vězňů, s každým z nich se pozdravil a pak k nim emotivně pohovořil. „Já také dělám chyby a musím činit pokání,“ ujistil je František.

Přímo během odpolední mše pod širým nebem v Sibari pak odsoudil jednu z nejnebezpečnějších skupin organizovaného zločinu v Itálii, mafiánskou organizaci 'Ndrangheta, která působí právě na jihu Apeninského poloostrova. Papež ji označil za příklad „adorace ďábla“. Mafiáni jsou podle něj vyobcováni.

„Ti, kteří ve svém životě následují tuto cestu zla, jak to činí mafiáni, nejsou přijati bohem. Jsou exkomunikováni,“ prohlásil papež před desetitisíci lidmi. „Proti tomuto zlu je třeba bojovat, musí být odstraněno. Musíme ho odmítnout,“ dodal František, podle něhož musí také církev napnout všechny síly k boji proti organizovanému zločinu. Podle agentury Reuters to byl nejsilnější papežský výpad proti organizovanému zločinu od roku 1993, kdy papež Jan Pavel II. tvrdě kritizoval sicilskou mafii.

Papež se předtím v Castrovillari sešel i s vězněným otcem a oběma babičkami tříletého chlapce, který byl letos v lednu zabit mafií společně se svým dědečkem, protože místní mafii 'Ndrangheta dlužil peníze. Útočníci je dostihli v autě, které po útoku zapálili. Případ šokoval celou Itálii a papež ho odsoudil už dříve. Dnes vyzval k modlitbě za oběti organizovaného zločinu.

Vydáno pod