Evropská levice podle Sobotky podpoří Junckera výměnou za jiné posty

Paříž - Levicoví šéfové vlád zemí EU podpoří nominaci lucemburského expremiéra Jeana-Claudea Junckera na nového předsedu Evropské komise, i když je z Evropské lidové strany. Na oplátku bude prý evropská levice žádat post šéfa Evropského parlamentu a viditelné zastoupení v čele příští komise. Po dnešním jednání s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem a dalšími levicovými premiéry v Paříži to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Ten předpokládá, že to bude právě dlouholetý lucemburský premiér, koho nakonec šéfové států a vlád EU nominují za nástupce Josého Manuela Barrosa. „Myslím si, že by to bylo velké překvapení, pokud by Jean-Claude Juncker nebyl tím kandidátem, kterého navrhne Evropská rada Evropskému parlamentu,“ poznamenal český premiér. Jenže třeba britský premiér Cameron pohrozil odchodem Británie z EU, pokud by v čele komise stanul Juncker.   

„Pokud má být v čele Evropské komise představitel Evropské lidové strany, tak je také důležité, aby v čele dalších institucí v Evropské unii byli viditelně zastoupeni sociální demokraté. Jde nám o to, aby tady bylo vyvážené zastoupení sociálních demokratů a lidovců v klíčových pozicích v Evropské unii,“ přiblížil Sobotka dohodu účastníků pařížské schůzky. Sociální demokrat by podle něj měl být i v čele Evropského parlamentu, horký favoritem je současný předseda EP Martin Schulz. 

Neformální schůzky v paláci Marigny se kromě Hollanda, Sobotky a Schulze zúčastnili také šéf italské vlády Matteo Renzi, dánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová, předseda rumunské vlády Victor Ponta, slovenský premiér Robert Fico a dále premiéři Malty, Rakouska a Belgie Joseph Muscat, Werner Faymann a Elio di Rupo. Za Německo byl přítomen vicekancléř Sigmar Gabriel.