O úřad německého spolkového kancléře se napřesrok s Merkelovou utká Steinmeier

Berlín - Němečtí sociální demokraté pošlou příští rok do boje o post kancléře ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera. Zároveň se vyměnilo i vedení strany - SPD klesají volební preference a kvůli tomu rezignoval předseda Kurt Beck. Nahradí ho zřejmě bývalý vicepremiér Franz Müntefering, který stranu vedl už v letech 2004 až 2005. Parlamentní volby by se měly uskutečnit 27. září 2009.

Devětapadesátiletý vyučený elektromechanik Beck, jenž je od roku 1994 premiérem spolkové země Porýní-Falc, dnes místo jednání špiček SPD ve Werderu nedaleko Postupimi předčasně opustil a tiskové konference se nezúčastnil. Své odstoupení před spolustraníky zdůvodnil „kampaní vůči své osobě“.

Müntefering, který se kvůli nemoci své ženy dočasně stáhl z vysoké politiky, může být řádným předsedou strany zvolen až na stranickém sjezdu, o jehož termínu by měla SPD rozhodnout v pondělí. Do jeho pravděpodobného zvolení povede stranu jako dočasný předseda právě Steinmeier.

Steinmeier se napřesrok utká ve volbách s Merkelovou

„Jsem ochoten vést SPD jako kandidát na kancléře,“ uvedl Steinmeier. Na rozdíl od změny ve vedení strany to není nečekaný krok, i když původně chtěla SPD jméno hlavního kandidáta vládní strany oznámit až koncem roku. Populární politik se v předvolební kampani stane hlavní tváří strany a přímým konkurentem kancléřky Angely Merkelové z Křesťanskodemokratické unie CDU.

K překvapivým personálním změnám SPD zjevně donutily dlouhodobě špatné výsledky v průzkumech preferencí politických stran. SPD se v posledních průzkumech pohybovala kolem 20 procent, zatímco sesterským konzervativním stranám CDU a CSU předvídaly volební zisky nejméně o 15 procent vyšší.

V posledních průzkumech veřejného mínění byl patrný především rozdíl mezi Beckem a Steinmeierem v žebříčcích popularity a důvěryhodnosti.
Beckovi se vytýkalo mimo jiné lavírování kolem otázky, zda je na regionální úrovni přípustná spolupráce s marxisticky orientovanou stranou Levice, v jejímž čele stojí odpadlík od SPD a její bývalý šéf Oskar Lafontaine.

Podle nedávného průzkumu si jen 14 procent Němců dokázalo představit Becka jako kancléře. V průzkumu společnosti Emnid se naopak vyslovilo 54 procent dotázaných pro to, aby za SPD na kancléře kandidoval Steinmeier. Populární politik by se tak v předvolební kampani stal hlavní tváří strany a přímým konkurentem nynější kancléřky Angely Merkelové z Křesťanskodemokratické unie (CDU).

  • Frank-Walter Steinmeier autor: ČT24, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/398/39768.jpg
  • Frank-Walter Steinmeier autor: ČT24, zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/398/39769.jpg