Burdž Chalífa: Podívejte se na technické unikáty nejvyšší stavby světa

Dubaj - Nejvyšší budova světa už čtyři roky stojí v Dubaji. Říká se jí Burdž Chalífa, neboli Chalífova věž. I v zemi, kde peníze ani zdánlivě nikdy nedojdou, si na její dokončení museli půjčit. Stavitelé totiž na ničem nešetřili a ze své věže udělali jeden z největších technických zázraků dneška.

Horizont: Technické rekordy Burdž Chalífy (zdroj: ČT24)

S 828 metry je Burdž Chalífa nejvyšší budovou na planetě. A tím její rekordy mezi mrakodrapy zdaleka nekončí. Pohled do kraje se nabízí z nejvýš položené rozhledny – ve 124. patře, v rekordní výšce je i restaurace a bazén.

Burdž Chalífa stála Mohameda Abbára půldruhou miliardu dolarů, což jasně ukazuje, že nehodlal nic podcenit. V místě, kde teplota běžně šplhá ke čtyřiceti stupňům, byla velkou výzvou hlavně šetrná klimatizace. „Je to v první řadě kombinace dobrého designu, pokročilého mechanického a elektrického systému a moderního povrchu. Je to kombinace technologie a neustálého monitorování budovy.“

Výtahy ve věži Burdž Chalífa přepraví až 12 000 lidí denně
Zdroj: ČT24

Speciální systém budovu chladí jako třináct tisíc tun ledu. Vlhkost, která horké počasí v Perském zálivu provází, umí věž zužitkovat. V poušti je taková dovednost k nezaplacení. „Jsme hrdí na tu kondenzaci, ke které dochází na povrchu budovy. Sbíráme ji, je to skoro dvacet olympijských bazénů kondenzované vody za rok, to je velmi cenné,“ podtrhuje Mohamed Abbár.

Mozkem Chalífovy věže je řídící místnost. Měří se tu spotřeba elektřiny, hlídá rychlost větru a záchvěvy země. Když fouká, vrchol se může hnout skoro o dva metry, základy zvládnou i průměrné zemětřesení. „Dřív jsem se bál, teď tomu systému důvěřuji, protože nedávno se nám město pěkně třáslo,“ ujišťuje investor.

Dubajské panorama
Zdroj: ČT24/Facebook Burj Khalifa

Do posledního patra jedou výtahy minutu, na výběr jich je sedmapadesát. Denně dokážou přepravit dvanáct tisíc lidí. Samy vyrábějí energii, která se vrací do systému a části mrakodrapu zajišťuje světlo.

Abbár věž zkolaudoval teprve před čtyřmi lety, ale už myslí na stavbu „nové a lepší“. „Výška je pro lidské bytosti něco mimořádného. Myslím, že technologie pokročily, můžeme to zvládnout lépe,“ ujišťuje. Pokud nechce o své prvenství přijít, musí si pospíšit. V sousední Saúdské Arábii totiž staví Věž království, která má svou výškou pokořit magický kilometr.

Vydáno pod