Porošenko vyhlásil příměří, rebelové zbraně neskládají

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes oznámil jednostranné zastavení palby na východě země, které má umožnit rebelům složit zbraně. Příměří vstupuje v platnost dneškem a potrvá týden. Vůdci proruských povstalců na východě Ukrajiny v první reakci ale odmítli složit zbraně bez předchozího stažení ukrajinských vládních sil a Moskva příměří označila spíše za ultimátum Kyjeva dané povstalcům. Zároveň Ukrajinu obvinila z provokací na společných hranicích a žádá vysvětlení.

„Dnes, 20. června, by mělo příměří začít. Potrvá až do 27. června. Je to více než dostatečný čas na to zahájit odzbrojování a začít vytvářet nárazníkovou zónu podél hranic mezi Ukrajinou a Ruskem,“ prohlásil Porošenko během své první návštěvy v separatisty ovládané Doněcké oblasti od nástupu do prezidentského úřadu. Vládní síly podle něj budou střílet jen tehdy, pokud se dostanou pod palbu separatistů. „Příměří neznamená, že se nebudeme bránit v případě napadení naší armády. Uděláme všechno k obraně našeho území,“ řekl prezident. 

Petro Porošenko vyhlásil jednostranné příměří
Zdroj: ČT24

Přimět rebely ke složení zbraní by měl i pokus o obnovení kontroly ukrajinské armády nad hranicí s Ruskem, která má přetnout zásobování povstalců vojenským materiálem a dalšími bojovníky.

  • Podle Porošenkova rozkazu vstupuje příměří v platnost ve 21:00 SELČ a mělo by trvat až do 10:00 SELČ příštího pátku.

Zastavení palby na východě Ukrajiny je jedním z bodů Porošenkova mírového plánu, o němž informovala ukrajinská média. Plán má vyvést zemi z nynější krize a Porošenko jej chtěl oficiálně vyhlásit dnes. Dalším krokem má být složení zbraní povstalci. Ti ale v předchozích dnech dali najevo nedůvěru vůči takovému plánu a požadovali nejprve stažení armády a Národní gardy ze svých „lidových republik“ - Doněcké a Luhanské, což také zopakovali v první reakci na vyhlášené zastavení palby. Příměří kritizoval i Kreml.

Reakce na Porošenkovo příměří:

Tisková služba ruského prezidenta Vladimira Putina:
„První analýza bohužel ukazuje, že nejde o pozvání k míru a k rozhovorům, ale o ultimátum vůči povstalcům na jihovýchodě Ukrajiny ke složení zbraní. Zatím chybí hlavní prvek - návrh zahájit rozhovory.“

Denis Pušilin, lídr samozvané Doněcké republiky:
„Pořád dělá nějaká prohlášení. O svých mírových plánech už mluvil. Říkal, že poskytne bezpečné koridory pro odchod, ale jediné co jsme viděli, byly autobusy s ženami a dětmi pod palbou.“

Valerij Bolotov, jeden z vůdců separatistů v Luhansku:
„Nikdo zbraně nesloží, dokud se vládní jednotky kompletně nestáhnou z našeho území.“

Andrej Purgin, předák doněckých rebelů:
„Už jsme stokrát slyšeli o zastavení palby ze strany Národní gardy a ukrajinské armády. Ale vojenské operace se nezastavily ani na minutu.“

Miroslav Ruděnko, čelný představitel proruských separatistů:
„Nikdo zbraně skládat nebude.“

Porošenko žádá odzbrojení povstalců a slibuje jim svobodný odchod ze země a amnestii, pokud se nedopustili těžkých zločinů. Dále jeho čtrnáctibodový plán, zveřejněný dopoledne neoficiálně ukrajinskými médii, předpokládá decentralizaci moci, ochranu ruského jazyka prostřednictvím dodatku k ústavě, vytvoření desetikilometrové nárazníkové zóny na ukrajinsko-ruské státní hranici, osvobození rukojmích, uvolnění administrativních budov v Doněcké a Luhanské oblasti držených separatisty a uspořádání předčasných místních a parlamentních voleb. Plán rovněž slibuje vytvoření nových pracovních míst v regionu.

Už v pondělí v Lucembursku představí Porošenkův mírový plán unijním ministrům zahraničí jejich nový ukrajinský kolega Pavel Klimkin. Porošenko hodlá plán před jeho oficiálním zveřejněním ještě prodiskutovat právě s Klimkinem, Radou bezpečnosti OSN a zahraničními diplomaty.

Rusko viní Ukrajinu z ostřelování svého pohraničního stanoviště

Moskva dnes obvinila ukrajinské ozbrojené síly z ostřelování ruského pohraničního stanoviště Novošachtinsk. Střelba prý způsobila škody a těžce zranila jednoho pracovníka celnice. Ruské ministerstvo zahraničí to označilo za provokaci a žádá vysvětlení. Podle Kyjeva ruská strana přes přechod pouštěla posily povstalcům, s nimiž v té oblasti ukrajinští vojáci vedli ozbrojený střet. Odmítá ale, že stanoviště zasáhla armáda.

„Jde o přímou provokaci, jejímž cílem je zabránit realizaci ženevských dohod o co nejrychlejší uklidnění vnitroukrajinského konfliktu,“ zdůrazňuje ruské ministerstvo v prohlášení. Žádá přitom okamžité vyšetření „všech okolností tohoto zločinu, porušujícího všechny normy a principy mezinárodního práva“. „Jak to lze dát dohromady se zastavením bojových akcí, které dnes oznámily úřady v Kyjevě?“ dodává ministerstvo.

Šéf ukrajinského Střediska pro vojenská a politická studia Dmytro Tymčuk řekl, že ke střetu u Novošachtinsku došlo v rámci obnovování kontroly státní hranice. „Ozbrojenci kladli tuhý odpor. Z ruského území přijel teroristům na pomoc oddíl nájemných bojovníků, který byl vyzbrojen kromě ručních střelných zbraní i minomety. Na naše vojáky pak byla zahájena minometná palba,“ vylíčil Tymčuk vývoj incidentu a dodal, že ukrajinští vojáci působící v uvedené oblasti minomety neměli.

Vydáno pod