Ukrajinská vládní vojska prý zabila tři stovky proruských rebelů

Kyjev – Na tři stovky proruských separatistů zabila údajně ukrajinská armáda od čtvrtka na východě země. V bojích mezi povstalci a vládními silami rovněž padlo sedm ukrajinských vojáků a 30 dalších utrpělo zranění. Informaci armádního mluvčího Vladislava Selezňova ale nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. NATO navíc oznámilo, že Rusko znovu posílá k ukrajinské hranici tisíce vojáků - to však Kreml popřel.

Ukrajinská média ve čtvrtek informovala o údajně zatím největší bitvě, která se celý den odehrávala u obce Krasnyj Lyman v Doněcké oblasti. Rebelové prý do bitvy zapojili i tanky, což je zvlášť citlivá záležitost pro Ukrajinu, která obviňuje Moskvu z průniků ruských obrněných vozidel přes hranice. Mrtví a zranění ukrajinští vojáci jsou hlášeni z bojů u vesnice Jampil, která se nachází asi 12 kilometrů východně od obce Krasnyj Lyman, prohlásil Selezňov. Separatisté přitom pouze přiznali, že vzhledem k převaze vládních sil utrpěli v bojích značné ztráty výzbroje.

Podle údajů OSN zahynulo od 7. května při násilnostech na východě Ukrajiny nejméně 356 lidí, z toho 257 civilistů.

Generál Šedivý: Bez přeshraniční podpory se povstalci brzy vzdají (zdroj: ČT24)

Armáda hranice stále nemá pod kontrolou

Ukrajinská armáda se mezitím pokouší opět získat kontrolu nad hranicemi s Ruskem. „Naše síly dokončily obklíčení problematického regionu a obnovily kontrolu nad ukrajinskou státní hranicí. Plně jsme zablokovali možnost přivážení jakéhokoli vojenského vybavení z Ruské federace,“ řekl ve svém dnešním projevu v parlamentu ministr obrany Mychajlo Koval. Jeho vyjádření ale během dne zpochybnily zprávy o pokračujícím přísunu ruské vojenské techniky - včetně tanků a obrněných transportérů - přes hranice separatistickým povstalcům. Nakonec v podvečer neprodyšné uzavření hranice popřela i ukrajinská bezpečnostní rada. „Kdyby celou hranici kontrolovala naše vojska, oznámili bychom to jako první. A byla by to skutečně etapa vítězství a přechodu k jasnému plánu, který oznámil prezident. Zatím se to ale nestalo,“ řekl mluvčí rady. Ukrajinský prezident Petro Porošenko již dříve prohlásil, že plné obnovení kontroly hranic s Ruskem je předpokladem pro realizaci mírového plánu.

Kremelský poradce Jurij Ušakov dnes popřel tvrzení šéfa NATO Anderse Fogha Rasmussena, že Rusko přesunulo k ukrajinské hranici další tisíce vojáků. Moskva prý jen posiluje pohraniční stráž. Spojené státy naopak mají informace, že Rusko připravilo další tanky, které mají být poslány na Ukrajinu. „Další tanky ve čtvrtek opustily svá stanoviště na jihozápadě Ruska,“ citovala agentura Reuters nejmenovaného vysokého amerického činitele.