Silné záplavy mají v Bulharsku 12 obětí, Češi v pořádku

Varna (Bulharsko) - Při záplavách na východě Bulharska zemřelo ve čtvrtek nejméně dvanáct lidí včetně dvou dětí. Od noci se pohřešují další tři osoby. Velká voda způsobila v oblasti černomořského letoviska Varna výpadky elektřiny a zablokovala mnohé silnice. Bulharská vláda už vyhlásila na pondělí 23. června den smutku. O tom, že by povodně postihly české občany, není zatím nic známo.

Povodně způsobil přívalový déšť, který ve čtvrtek přišel do centrální a východní části země. Nejhůře zasažena byla právě Varna, kde zemřelo deset obyvatel jednoho z níže položených předměstí. „Je to nezměrná tragédie. Jsem na ulici předměstí Asparuchovo. Ta ulice tu není, domy tu nejsou, auta jsou jedno na druhém,“ popsal v bulharské televizi situaci starosta Varny Ivan Portnich. Lidé jsou podle něj odříznuti od dodávek elektřiny, problémy mohou nastat s pitnou vodou.

Asparuchovo podle serveru Novinite překvapila přívalová vlna vody a bahna vysoká dva metry. Silný proud strhával auta, která pak zablokovala přístup záchranářům. Ve Varně nyní nefunguje veřejná doprava a mobilní telefony. Záplavy postihly rovněž severněji položené město Dobrič a několik menších obcí ve středním Bulharsku. V Dobriči jeden člověk zemřel a evakuovat se muselo 150 obyvatel. Ve městě Kilifarevo hasiči evakuovali 11 lidí, kteří se kvůli výšce vodní hladiny v ulicích museli uchýlit na střechy svých domů.

Podle meteorologů ve čtvrtek na některých místech Bulharska napršelo tolik vody, co jindy obvykle spadne za celý měsíc. Předpovědi varují, že dnes mají bouřky a silné deště na severu a východě země udeřit znovu. Radnice Varny proto doporučila lidem v níže položených částech města, aby své domy opustili nebo se alespoň přemístili do vyšších pater.

Češi zatím problémy nemají

Velvyslanectví ČR v Sofii neví o tom, že by povodeň způsobila problémy nějakým českým občanům a žádný Čech se na něj dosud neobrátil s žádostí o pomoc. Zastupitelský úřad uvedl, že zatím není důvod váhat s případnými cestami do Bulharska, pouze v okolí Varny je prý potřeba počítat s mírnými problémy při dopravě do letovisek a s možnými zpožděními.

Ani české cestovní kanceláře, které do Bulharska vozí turisty, zatím nehlásí žádné problémy. Záplavy se podle nich netýkají míst, kde rekreanti pobývají, a turisté jsou prý v bezpečí. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur se nyní v Bulharsku nacházejí asi 4 000 českých turistů.