Berlusconi se u soudu brání sedmiletému trestu za sex s Ruby

Milán – U milánského soudu začal odvolací proces s italským expremiérem Silviem Berlusconim. V takzvané kauze Rubygate je viněn z placeného sexu s nezletilou a zneužití pravomoci. Soud první instance ho loni nepravomocně poslal na sedm let do vězení. Berlusconi ale jakoukoliv vinu popírá. Také Maročanka Karima Mahrúgová, kterou měl expremiér podle obžaloby zneužít, trvá na tom, že s ním pohlavní styk nikdy neměla.

Mediální magnát se k dnešnímu prvnímu stání osobně nedostavil, protože právě v pátek pravidelně dochází do domova pro seniory, kde si odpykává trest za daňové úniky. Za podvody s daněmi ve společnosti Mediaset byl pravomocně odsouzen loni a s ohledem na vysoký věk dostal možnost odsloužit si roční trest veřejně prospěšnými pracemi. Na čtyři hodiny týdně tak nyní dochází do zařízení, kde se starají i o nemocné Alzheimerovou chorobou.

Předseda soudu Enrico Tranfa po skončení dnešního jednání sdělil, že verdikt by měl padnout 18. července. Berlusconiho obhájci uvedli, že jejich mandant se k soudu osobně dostaví, jen pokud to bude nezbytně nutné. Další jednací dny byly stanoveny na 11. a 15. července.

Italská média případ zvaný Rubygate podle přezdívky Mahrúgové, která se pod uměleckým jménem Ruby Rubacuori (Ruby, lamačka srdcí) živila coby tanečnice, dlouhodobě velmi podrobně sledují. U soudu se totiž probírají velmi barvité detaily týkající se proslavených Berlusconiho večírků, takzvaných bunga-bunga party, na které podle všeho prostředníci najímali prostitutky. Berlusconi ale čelí také obžalobě ze zneužití pravomoci, protože se podle prokuratury intervencí u policie snažil zabránit zatčení Mahrúgové, která byla podezřelá z krádeže.

U soudu první instance svědčilo celkem 32 lidí v Berlusconiho prospěch; většina z nich - včetně dívek, které se večírků účastnily - pak byla obviněna z křivého svědectví.

Před rokem si Bersluconi v případu Rubygate vyslechl rozsudek, podle nějž by putoval na sedm let za mříže. Pokud bude uznán vinným i v odvolacím řízení, může být trest dokonce ještě vyšší, až desetiletý. V případě odsouzení by totiž Berlusconi musel odsloužit i tři roky ze čtyřletého trestu za daňové úniky, které mu původně byly zkráceny na čtvrtinu díky amnestii. V Itálii však existuje ještě možnost odvolání k Nejvyššímu soudu, které by v případě odsouzení expremiér jistě využil.

Berlusconi i Mahrúgová obvinění odmítají a tvrdí, že sex spolu nikdy neměli. Soud si ale stojí za tím, že Berlusconiho vina je nepochybná i bez přímého důkazu o tom, že k sexuálnímu styku došlo.

Karima Mahrúgová alias Ruby
Zdroj: Kerstin Joensson/AP Photo