Americké tažení proti rasismu: Redskins přišli o ochrannou známku

Washington - Případ klubu amerického fotbalu Washington Redskins se stal dalším dílem mohutného protirasistického tažení v americkém profesionálním sportu. Úřady odebraly týmu „rudochů“ ochranné známky kvůli údajnému rasismu v jeho názvu.

Indiánům vadí jméno Redskins dlouho, slovníky se na jeho hanlivosti také shodnou. Teď přicházejí i úředníci s názorem, který původním obyvatelům a lingvistům dává za pravdu. „Tuhle zprávu už jsme jednou viděli. A stejně jako posledně nebude mít dnešní verdikt žádný dopad na vlastnictví nebo používání jména a loga Redskins,“ uvádí se ve stanovisku klubu.

Ochranná známka Redskins bude platit do té doby, než se rozhodne o odvolání klubu, což může trvat léta. A i poté se může washingtonský tým hájit takzvaným zvykovým právem, což znamená, že když logo používá celá desetiletí, nemůže začít vyrábět trička a suvenýry někdo jiný.

Redskins přišli o ochrannou známku (zdroj: ČT24)

„Doufám, že nakonec, ať už se stane cokoliv, se tím problém vyřeší a kdokoliv, kdo se tím cítí uražen, už se tak cítit nebude, protože jsem si jistý, že to tak původně myšleno nebylo. Já jsem Rudoch a logo nosíme hrdě,“ říká hráč Redskins Santana Moss. A to je právě hlavní obrana klubu - původně na tom nic špatného nebylo, tak proč to teď měnit?

Doba se ale změnila a tažení proti rasismu je tak silné, že pro mnohé začíná být společensky nepřijatelné trvat na tom, že Redskins mají být i nadále Redskins - a to i za situace, kdy s tím většina Američanů problém nemá. Přesto se z toho stalo velké politické téma, které bude narůstat tak dlouho, dokud je budou politici živit.

Suvenýry klubu Washington Redskins
Zdroj: ČT24

Kolem suvenýrů se točí miliardový byznys, a pokud si Redskins spočítají, že se bude točit i kolem nového jména, nebude to pro ně taková noční můra jako nyní. Ostatně zbavit se jména, které indiány uráželo, dokázaly už stovky jiných klubů.

Vydáno pod