Za ukrajinské povstalce bojuje muž z Brna: Nemůžu nečinně přihlížet genocidě

Kyjev – Genocida „rusko-ukrajinského“ lidu přiměla údajně dobrovolníka z Brna, aby přijel na Ukrajinu bojovat za povstaleckou Doněckou lidovou republiku. Doněcký server 62.ua zveřejnil videozáznam, na němž muž, který se představil jako Ivo Stejskal, tvrdí, že ho vyburcoval květnový masakr v Oděse, kde během střetů mezi proruskými a proukrajinskými demonstranty uhořely v sídle místních odborů na čtyři desítky lidí.

„Když jsem viděl, co se stalo v Oděse, nemohl jsem zůstat v klidu. Člověk se musí rozhodnout, jestli přijede, nebo ne. Když si jenom řekneme, že to, co se stalo v Oděse, je špatné, tak to nestačí. Musíme přijet a jít bojovat. Přijel jsem z Česka, ale vím, že sem přijeli i z Itálie nebo ze Srbska. A z mnoha zemí celého světa,“ říká český dobrovolník lámanou ruštinou v rozhovoru pro ruský První kanál. Předtím také promluvil v Doněcku k účastníkům středeční demonstrace proti akcím ukrajinské armády.

Svou účast zdůvodňuje tím, že je Slovan. „I tady bojují Slované. Je to genocida rusko-ukrajinského lidu,“ prohlásil. Upřesnil, že na jihovýchodě Ukrajiny je už deset dní a že sem cestoval dva týdny přes celou Ukrajinu - protože nemá peníze.

České ministerstvo zahraničí podle své mluvčí Johany Grohové o videu ví, nemíní ho ale nijak komentovat.

Povstalci a ruská média v poslední době informovali o údajných zahraničních žoldnéřích, včetně Poláků a Čechů, kteří bojují na straně ukrajinských vládních sil. Proruští rebelové na východě Ukrajiny prý mnoho zahraničních žoldnéřů zajali a jsou mezi nimi údajně i čeští občané. Tvrzení nebylo možné ověřit z jiných zdrojů, české úřady ale o žádných českých zajatcích nevědí. Polská diplomacie označila informace o žoldnéřích za pomluvu.