Armáda porušuje příměří, stěžují si povstalci

Kyjev – Luhanští povstalci obvinili ukrajinskou armádu z porušení příměří dohodnutého v úterý k převozu mrtvých a raněných. Šéf samozvané Luhanské lidové republiky Valerij Bolotov prohlásil, že vojáci pálí po postech vzbouřenců a přesouvají do oblasti bojů těžkou vojenskou techniku.

„Začali pálit po našich postaveních z minometů a děl,“ řekl Bolotov. „Stalo se to v Doněcké oblasti a na našich jižních hranicích. Z naší strany podmínky příměří plníme, dovolili jsme jim převézt jejich mrtvé,“ prohlásil „lidový gubernátor“.

Na příměří se dohodli vzbouřenci s armádou v úterý večer. Klid zbraní začal platit zhruba od sedmé hodiny večerní SELČ v celé oblasti „protiteroristické operace“, tedy v Luhanské a Doněcké oblasti. Jde zřejmě o vůbec první zastavení palby, které znepřátelené strany během proruského povstání na východě Ukrajiny mezi sebou dohodly.

Luhanští povstalci během zastavení palby z oblasti bojů vyvezli devět zabitých a dvanáct zraněných radikálů, řekl Bolotov. Armáda podle něj odvezla sto mrtvých těl a rovněž mrtvé výsadkáře, kteří minulou sobotu zahynuli při sestřelení armádního letadla na luhanském letišti. Tragédie si vyžádala 49 mrtvých.

Porošenko chce svůj mírový plán zahájit příměřím, povstalci mu nevěří

Kyjev dnes proruským vzbouřencům znovu slíbil jednostranné zastavení palby, jímž chce prezident Petro Porošenko odstartovat svůj mírový plán. Klid zbraní má zavládnout během několika příštích dnů, aby radikálové mohli složit zbraně a opustit zemi. Porošenkův mírový plán označují vzbouřenci za „absurdní populismus“.

„Realizace mírového plánu bude zahájena mým rozkazem k jednostrannému přerušení palby. Poté bez prodlení musíme získat podporu mírového plánu od všech účastníků bojů v oblasti Donbasu,“ prohlásil Porošenko. Návrh příměří zazněl po nočním telefonátu ukrajinského prezidenta s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem, v němž oba státníci o vyhlášení příměří mluvili.

Proruští povstalci ale Porošenkovo příměří zpochybňují a žádají, aby ho provázelo stažení armády. „Oni zastaví palbu, my odevzdáme zbraně a oni nás pochytají. To je absurdní,“ prohlásil podle ruských médií jeden z vůdců povstalců Denis Pušilin. Podle šéfa samozvané Doněcké lidové republiky je Porošenkův plán „jen další populistické prohlášení“.

Petro Porošenko
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Boje se rozhořely u města Ščasťa

Ukrajinská armáda podle Bolotova porušila i dohodnutý zákaz vojenských přesunů. Do okolí města Ščasťa, které leží severně od Luhansku, prý přepravila baterie mobilních raketometů Grad, obrněnou techniku a děla.

Tvrdé boje v okolí města Ščasťa dnes potvrdila i ukrajinská armáda. Radikálové tam prý zasáhli raketou obrněný transportér, v němž zahynulo deset vojáků a patnáct dalších bylo zraněno. Povstalci podle armádního mluvčího Vladislava Selezňova ztratili třicet mužů.

Vydáno pod