Výbuch u plynovodu: Podle Ukrajiny diverze, podle Ruska šlendrián

Kyjev – Podle ukrajinských vyšetřovatelů explodovala v úterý u plynovodu na východní Ukrajině nálož. Ruská plynárenská společnost Gazprom ovšem dnes ujistila, že i po výbuchu jsou dodávky ruského plynu do evropských zemí stabilní. Vedení Gazpromu dalo zároveň najevo, že za explozí vidí zanedbanou údržbu plynovodu z ukrajinské strany, a vyjádřilo obavy, že podobné havárie mohou na Ukrajině následovat. Navzdory incidentu je ale na východě země klid poté, co se vzbouřenci s armádou dohodli na dočasném příměří.

Plynovod Urengoj-Pomary-Užhorod, který představuje hlavní trasu pro přepravu ruského plynu na západ kontinentu, explodoval ve východoukrajinské Poltavské oblasti a oheň zachvátil potrubí v délce jednoho kilometru. Oběti na životech nebyly ohlášeny a nedošlo prý ani k přerušení transportu suroviny. Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov ve zprávě určené vládě uvedl, že explozi má na svědomí bomba. „Předpokládáme, že výbušnina byla umístěna pod betonový blok stabilizující potrubí a že byly dvě exploze.“

Zprávu Gazpromu, že dodávky plynu do evropských zemí pokračují, ráno potvrdil slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream.

Ukrajinští vyšetřovatelé zkoumající úterní explozi se od počátku soustředili na možnost diverze. Ukrajinští politici již v úterý hovořili o teroristickém útoku, který měl zpochybnit postavení Ukrajiny jako spolehlivého partnera při zabezpečení dodávek plynu.

Představitel Gazpromu Vitalij Markelov nicméně na dnešní tiskové konferenci dal najevo, že za příčinu exploze považuje zanedbanou péči o stárnoucí potrubí. „Systém přepravy plynu vznikal u nás a na Ukrajině společně. Zatímco my do rekonstrukce našich plynovodních potrubí investujeme značné prostředky, o ukrajinské straně se to říci nedá. Potrubí stárne, a důsledkem jsou havárie. V ukrajinském systému plynovodů to není havárie ojedinělá a myslím, že další budou následovat,“ prohlásil Markelov a ujistil, že pro případ problémů na hlavní trase má Gazprom k dispozici rezervní systémy, které umožňují zajistit přepravu plynu bez výpadků.

Kromě incidentu s plynovodem je na Ukrajině klid (zdroj: ČT24)

Plynovod Urengoj-Pomary-Užhorod byl letos už jednou poškozen, když u něj v květnu explodovala nálož v Ivano-Frankivské oblasti na západě země. V úterý plynovod explodoval daleko od Doněcké a Luhanské oblasti, kde už řadu týdnů trvají boje mezi armádou a proruskými povstalci. Potrubí překračuje rusko-ukrajinskou hranici v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny a opouští ji v Užhorodě. Odtud plyn směřuje dál na západ přes kompresorové stanice na hranicích se Slovenskem, Maďarskem a Rumunskem.

Vydáno pod