Firth: Irácká armáda je zcela jiná, než jakou jsme školili

Bagdád – Stačil jeden nápor islamistů z organizace ISIL a irácká armáda se na severu země zhroutila. Navzdory výrazné početní převaze, navzdory nákladnému americkému výcviku a vybavení zůstaly na místě opuštěné tanky, zajatí vojáci a uniformy po dezertérech. „Irácké síly opustily zbraně a jejich velitelé uprchli. Co se stalo, je podle všech měřítek katastrofa,“ uvedl šéf iráckého parlamentu Usáma Nudžajfí.

Západ s obavami sleduje postup islámských radikálů v Iráku. Jsou zase o krok blíž Bagdádu. Tamní armáda se před nimi zatím hroutí a Washington posílá do země stovky vojáků na ochranu své ambasády a diplomatů.

Na papíře vypadá irácká armáda působivě. Američané ji, než se v roce 2011 stáhli ze země, vyzbrojili a vycvičili za astronomických 25 miliard dolarů. Odpovídající bojové schopnosti se ale, k rozčarování mnoha Američanů, nedostavily. 

Na papíře vypadá irácká armáda působivě
Zdroj: ČT24

George Firth, bývalý příslušník britské SAS:

„Od roku 2004 do roku 2014 jsme tu deset let školili vojáky. Jsou výborní, ale opustili armádu a na jejich místo přicházejí noví lidé. Problém je takový, že tam jsou mladí lidé, kteří se k armádě připojili teď na jaře – jeden den jste truhlář a druhý den jste voják.“

Předčasný odchod Američanů je ale jen jedním z důvodů selhání iráckých ozbrojených sil. Za závažnější se považuje fakt, že za vlády současného premiéra země Nurího Malíkiho se z armády stala sektářská síla šíitské většiny. Ze sunnitského Mosúlu dobytého islamisty tak stahující se irácké vojáky vyprovázelo kamení. „Představte si zemi, která osm let držela Írán v šachu. Tatáž země nyní nedokáže zvládnout povstalce? Myslím, že pro Iráčany je to důkaz, že s vládou jejich země je něco od základu špatně,“ uvedl Laith Kubba, analytik Národní nadace pro demokracii.

Armáda se pokoušela o protiofenzivu zejména ze vzduchu. Malíki pak místo nespolehlivých vojáků burcoval dobrovolníky. Na severu země tak rozložené ozbrojené síly nahradili Kurdové.

Islamisté mezitím obsazovali další sunnitská města a blížili se k Bagdádu. V hlavním městě žije kolem milionu šíitů. Útočníci by se poprvé od začátku ofenzivy setkali s odhodlaným nepřítelem. Tady si proto irácká armáda věří. „Bagdád je stoprocentně bezpečný. Nic tady nehrozí,“ ujišťoval generál irácké armády Saad Maan. 

Krize irácké armády podle více pozorovatelů pouze odráží hlubší problémy irácké společnosti. Bez nějakého kompromisu mezi sunnity a šíity si tak lze jen těžko představit nejen funkční ozbrojené síly, ale i celý Irák.