Pákistánským prezidentem se stal Zardárí, vdovec po zavražděné Bhuttové

Islámábád - Ásif Alí Zardárí podle předpokladů zvítězil v dnešních pákistánských prezidentských volbách. Dvaapadesátiletý spolupředseda vládní Pákistánské lidové strany (PPP) a vdovec po opoziční političce Bénazír Bhuttové zvítězil podle informací předsedy pákistánské volební komise výraznou většinou. Zákonodárci vybírali nového prezidenta proto, že v polovině srpna pod tlakem složil svůj úřad Parvíz Mušaraf. Volbu doprovázelo značné napětí, na severozápadě země došlo i k teroristickému útoku.

Zardárího vítězství se očekávalo a podle neoficiálních výsledků si zajistil 458 ze 702 hlasů elektorátu. Nástupce Parvíze Mušarafa, jenž na svou funkci rezignoval v polovině srpna, vybíral dvoukomorový parlament ve společném hlasování se čtyřmi regionálními shromážděními.

Mnozí zákonodárci začali se slzami v očích skandovat „dlouhý život Bhuttovým!“, když se začaly výsledky tajného hlasování zveřejňovat. Z balkonu sněmovny jednání sledovaly dvě dospívající dcery Zardárího a Bhuttové. Jedna z nich držela v rukou portrét své matky zavražděné při atentátu loni v prosinci.

Nadšení poslanců ovšem nesdílí pákistánská veřejnost. Kvůli korupčním skandálům dosud strávil delší dobu ve vězení než ve vrcholové politice. Zejména proto se nyní může opřít o důvěru pouhé čtvrtiny obyvatel.

„Těm, kteří tvrdí, že mé prezidentské působení bude kontroverzní, chvi vzkázat - naslouchejte demokracii,“ reagoval na kritiku Zardárí ve svém prezidentském projevu, který pronesl s oběma dcerami po boku.

Na nového prezidenta čeká nestabilní země

Podle analytiků bude pro Zardárího úspěch ve funkci zásadní, jak bude úspěšný v boji proti islámskému extremismu, ekonomickému propadu, rostoucí inflaci a dalším problémům, které sužují asijskou jadernou velmoc stojící v první linii boje proti terorismu.

Volbám předcházela eskalace násilí, když po středečním neúspěšném atentátu na premiéra Júsufa Rázu Gíláního dnes navzdory zvýšeným bezpečnostním opatřením v severozápadní metropoli Péšávar explodovala nastražená nálož.

Ásif Alí Zardárí

Narozen 26. července 1955, v Karáčí (provincie Sindh)
od 30. prosince 2007 Spolupředseda Pákistánské lidové strany (PPP)
od 6. srpna 2008 prezident Pákistánu

Rodina - Dlouhou dobu žil ve stínu své manželky Bénazír Bhuttové, která byla v 90. letech pákistánskou premiérkou. Zardárí s ní má tři děti: syna Bilávála (1988) a dcery Bachtavar (1990) a Asífu (1993). Jeho žena Bénazír byla v prosinci minulého roku zastřelena atentátníkem, spolu se synem po ní Zardárí převzal politické funkce.

Zkušenost - Ve druhé vládě své manželky zastával posty ministra pro investice a ministra životního prostředí (1993-1996). Poté se stal senátorem, ale kvůli skandálům politiku na čas opustil. Po smrti své ženy, vůdkyně opozice, vystoupil do čela lidové strany.

Korupce - Kvůli úplatkářským skandálům byl v dubnu 1999 odsouzen k pětiletému vězení a pokutě 8,6 milionu dolarů. Korupční aféry jsou velkou kaňkou na jeho pověsti, kvůli braní úplatků byl přezdíván „Pan deset procent“.

Pragmatismus - Účelové byly jeho politické i osobní svazky. Partnerství s Bhuttovou časem získalo rysy partnerství z rozumu. Žili odděleně, ale navenek to nedávali znát. Na politické úrovni se Zardárí před časem spojil s velkým politickým rivalem expremiérem Navázem Šarífem. Jejich společný postup zaznamenal úspěch v podobě odstoupení prezidenta Parvíze Mušarafa, ale spory uvnitř koalice nakonec spojenectví rozbily.

Ásif Alí Zardárí při prezidentském projevu
Zdroj: ČT24