Londýn obnovuje diplomatické vztahy s Teheránem

Londýn – Británie brzy znovu otevře svou ambasádu v Teheránu, která byla uzavřena před více než dvěma roky. Londýn přerušil diplomatické vztahy s Teheránem po útocích na britskou ambasádu v íránské metropoli koncem roku 2011. Britská diplomacie připouští, že opětovné sbližování s Íránem je ovlivněno i současnou situací v Iráku.

„Rozhodl jsem se nyní, že jsou dobré podmínky pro znovuotevření naší ambasády v Teheránu,“ uvedl šéf britské diplomacie William Hague v písemném prohlášení pro parlament. Uvedl, že o tom již v sobotu hovořil se svým íránským protějškem Mohammadem Džavádem Zarífem.

„Je nejprve třeba vyřešit několik technických detailů. Ale máme v úmyslu znovuotevřít ambasádu v Teheránu, nejprve s omezeným počtem pracovníků, jakmile se tyto detaily vyřeší,“ upřesnil britský ministr.

Mezi další důvody, které vedly ke zlepšení britsko-íránských vztahů, patří loňské zvolení nového íránského prezidenta Hasana Rouháního a dohoda ze začátku roku o způsobu řešení íránského jaderného programu.

Bývalý britský velvyslanec v Íránu William Patey připustil, že ve sbližování hraje roli i společný zájem o vývoj v Iráku, kde sunnitští bojovníci ohrožují vládnoucí šíity, kteří jsou u moci i v Teheránu. „Je možnost mít konstruktivnější vztahy s Íránem, protože existuje větší nepřítel, a to ISIL (Islámský stát v Iráku a Levantě),“ řekl Patey.