Norsko chce zakázat žebrání na veřejnosti, prý kvůli Romům

Oslo - Norská vláda se chystá zakázat žebrání na veřejných prostranstvích. Příslušný návrh obsahuje novela zákona, kterou začal v pondělí projednávat parlament. Obce by podle zákona mohly na svém území žebrání zakázat už od července, od roku 2015 by pak zákaz platil v celé zemi. Opozice zákon kritizuje - je podle ní účelově namířený proti Romům.

Při porušení kontroverzního zákona by hrozila peněžní pokuta a trest až tři měsíce odnětí svobody. Ministr spravedlnosti Anders Anundsen z pravicové populistické Pokrokové strany hájil zákon s odkazem na přímou souvislost žebrání a kriminality. Podle něj se prosebníci o almužnu často dopouštějí také kapesních krádeží.

V ulicích Osla podle statistik nejčastěji nastavují ruku Romové z Bulharska a Rumunska. „Teď už nebude důvod jezdit do Norska žebrat. Nebude to legální. Pokud v Norsku nebudete mít regulérní práci, nemůžete sem přijet,“ komentoval mluvčí Pokrokové strany Ulf Leirstein.

Žebrání v Norsku přitom podle vedení země není jen nevinné posedávání na ulici. Za poslední roky se z něj stal organizovaný zločin. V Oslu evidují úřady stejně kapesních krádeží jako v Berlíně. Ten má přitom 7krát víc obyvatel. Drtivou většinu z nich mají na svědomí právě rumunští recidivisti.

Žebráci začnou krást

Kritici z řad levicové opozice však vládu obviňují z toho, že je zákon namířen proti zástupcům romského etnika. Podle Barda Vegara Solhjella ze Strany socialistické levice chce vláda zákonem nepřímo omezit imigraci. Zákon přirovnal k opatření v norské ústavě, které před 200 lety zakazovalo vstup Židům do země.

Podle řady expertů by navíc zákon mohl kriminalitu spíše zvýšit. Žebráci, kteří již v Norsku působí, prý budou v případě přijetí zákona nuceni obstarat si obživu drobnými krádežemi. Humanitární organizace mají plánované nařízení za podobný zákonům, které před 200 lety zakazovaly Židův vstup do země

Podle odhadů bylo v roce 2012 v norské metropoli zhruba 200 žebráků, z toho pouze sedm mělo norské občanství. Podle tvrzení ministerstva spravedlnosti byla většina ostatních rumunskými státními příslušníky romského původu. Celostátní zákaz žebrání platí například ve Velké Británii či Dánsku. 

Žebráci budou mít v Norsku utrum (zdroj: ČT24)