Z letadla se řítily dvě jaderné bomby, jen díky náhodě nevybuchly

Washington - Spojené státy v roce 1961 jen o vlásek unikly jaderné katastrofě, když z poničeného bombardéru letícího nad Severní Karolínou vypadly dvě atomové bomby. Jejich energie byla výrazně větší než v případě náloží svržených na japonská města Hirošima a Nagasaki, souhrou náhod však ani jedna nevybuchla. Podle televize CNN to vyplývá z dokumentů odtajněných tento týden Národním bezpečnostním archivem (NSA).

Jedné lednové noci roku 1961 přelétával bombardér B-52 s nebezpečným nákladem nad územím Severní Karolíny, když se mu ulomilo pravé křídlo. Letoun se rozpadl na dva kusy, v důsledku čehož se uvolnily dvě jaderné bomby a mířily k zemi poblíž města Goldsboro. U jedné z nich se po chvilce otevřel padák, zatímco druhá se řítila na zem volným pádem.   

Ve chvíli nárazu se však podle dokumentů poškodila ta část bomby, která byla potřebná k iniciaci exploze. U druhé bomby, letící na padáku, se zase již během nehody letadla porouchal přívod elektrické energie z generátoru k náloži, což také znemožnilo výbuch.  

Výbušná síla obou bomb byla 3,8 megatuny, tedy mnohonásobně více než u náloží shozených na Japonsko, z nichž ta silnější dosahovala hodnoty 0,02 megatuny. CNN ale upozorňuje, že území Severní Karolíny je mnohem řídčeji obydlené. Dnes je těžké přesně spočítat, kolik lidí mohly v roce 1961 bomby ohrozit – podle simulace výbuchu by v okolí města Goldsboro zahynulo zhruba 28 tisíc lidí a 26 tisíc by bylo zraněno. Svržení atomové bomby na Hirošimu a Nagasaki si přitom podle konzervativních odhadů vyžádalo 150 tisíc životů.  

Na palubě zničeného bombardéru bylo v době nehody osm lidí, z nichž pět incident přežilo. „Spadl jsem na nějaké stromy, uviděl světla a vydal se k nim. Nejtěžší překážkou byli různí psi, které jsem potkával na cestě,“ popsal podle CNN před časem své vzpomínky na nehodu druhý pilot stroje Richard Rardin. O nebezpečí, které skrýval letoun, prý neměl ani ponětí.