Politiku Moskvy podpořilo 6 postsovětských prezidentů, Nikaragua uznala Jižní Osetii a Abcházii

Moskva - Rusko dnes pro svou kavkazskou politiku a zásah proti Gruzii získalo podporu šesti svých postsovětských spojenců. Summitu v Kremlu se kromě ruského prezidenta Dmitrije Medveděva zúčastnili také prezidenti Arménie, Běloruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a Uzbekistánu. Medveděv po schůzce ohlásil, že spolu s ním šest dalších prezidentů odsoudilo "gruzínskou agresi". Nezávislost gruzínských separatistických regionů Jižní Osetie a Abcházie dnes po Rusku uznala i Nikaragua.

„Hlavy států podporují aktivní roli Ruské federace ve prospěch míru a spolupráce na Kavkaze… Jsou hluboce znepokojeni gruzínskou snahou o násilné ovládnutí Jižní Osetie, která způsobila smrt civilistů…,“ citoval Medveděv ze závěrečného prohlášení summitu Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), které se podle něj ukázalo solidární s Moskvou.

Nikaragua uznala Jižní Osetii a Abcházii

Nikaragua dnes jako druhý stát světa po Rusku oficiálně uznala nezávislost odštěpeneckých gruzínských oblastí Jižní Osetie a Abcházie. Už dříve ohlášené uznání dnešním dekretem posvětil prezident Daniel Ortega.

Rusko zatím podporovaly jen Kuba nebo Venezuela. Dokonce i nejbližší přátelé Ruska, takzvaná šanghajská šestka tvořená vedle Ruska a Číny Kazachstánem, Uzbekistánem, Tádžikistánem a Kyrgyzstánem, postup Moskvy v gruzínské krizi koncem srpna nepřijala dobře. Nezávislost Jižní Osetie a Abcházie, které se také odtrhly od Gruzie, neuznalo ani Bělorusko, které je nejbližším spojencem Moskvy.

Kremelský summit podpořil vojenskou spolupráci

Summit se podle Medveděva vyslovil také pro posílení spolupráce ve vojenské sféře, při potírání terorismu a obchodu s narkotiky. Vrcholná schůzka se zdá být i odpovědí na cestu amerického viceprezidenta Richarda Cheneyho, který se v Ázerbájdžánu, v Gruzii a na Ukrajině snažil upevnit spojenectví s USA. Ostře také odsoudil Moskvu za zásah proti Gruzii.

Americkou pomoc Tbilisi, odpovídající prý výši vojenského rozpočtu Gruzie, a přísliby brzkého členství Gruzie v NATO dnes odsoudil mluvčí ruské diplomacie Andrej Nestěrenko s tím, že Cheneyho sliby posilují „nebezpečný pocit beztrestnosti gruzínského vedení“ a „povzbuzují nebezpečné ambice režimu“ prezidenta Michaila Saakašviliho.

Moskva se snaží zmírnit dopady svého postupu. Vůdci proruských separatistů v Podněstří, kteří se odtrhli od Moldavska, dal Kreml na srozuměnou, že nemůže počítat se stejným scénářem jako na Kavkaze a že by měl usilovat o nalezení modelu soužití s Kišiněvem. Podněstří na rozdíl od Abcházie a Jižní Osetie nesousedí s Ruskem.

Podle Moskvy je v Rusku stále skoro 6500 jihoosetských uprchlíků

Asi 6500 uprchlíků z Jižní Osetie, kteří utekli ze svých domovů po gruzínském útoku proti separatistickému regionu začátkem srpna, stále setrvává na území Ruska. Oznámil to dnes ruský federální přistěhovalecký úřad. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) zase uvedl, že na druhé straně z Jižní Osetie uprchlo několik tisíc Gruzínů na území kontrolovaná Tbilisi. Podle UNHCR, který se odvolává na gruzínské údaje, bylo nuceno opustit své domovy uvnitř Gruzie až 130 tisíc lidí.

Podle ruského úřadu Jižní Osetii po gruzínské ofenzívě opustilo přes 34 tisíc lidí, z toho přes 10 tisíc dětí. Utekli do Ruska, hlavně do sousední ruské Severní Osetie. Většina uprchlíků se už do Jižní Osetie vrátila. Osetským uprchlíkům zatím bylo vydáno přes 3000 dočasných osobních průkazů a 141 ruských pasů.

Jižní Osetii navštívil s dalšími poslanci Lubomír Zaorálek

Jihoosetskou metropoli Cchinvali dnes v doprovodu ruských zákonodárců navštívila i skupina poslanců z Česka, Arménie a Ukrajiny. Členem delegace je i místopředseda Poslanecké sněmovny a stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle ruské agentury ITAR-TASS poslanci odsoudili gruzínskou agresi proti Jižní Osetii jako zločin proti lidskosti a dožadovali se mezinárodního vyšetřování.

Ministři zahraničí EU budou v Avignonu o Gruzii jednat v sobotu

Na prvním dnu neformálních jednání šéfů diplomacie zemí Evropské unie v jihofrancouzském Avignonu dnes německý ministr zahraničí Frank Walter Steinmeier vyzval Gruzii a Rusko, aby souhlasily s nezávislým vyšetřováním. Mělo by objasnit, kdo nese odpovědnost za konflikt ze začátku srpna. Šéf ukrajinské diplomacie mezitím Moskvu obvinil, že na Krymu rozdává pasy Ukrajincům podobně, jako je dávala v minulosti Jihoosetíncům. Podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga si Rusko musí uvědomit, jak si vojenskou přítomností v Gruzii samo uškodilo. Téma vztahů s Ruskem a související gruzínské krize bude hlavním bodem jednání v sobotu.

Schwarzenberg prohlásil, že francouzský prezident Nicolas Sarkozy pojede v pondělí do Moskvy, aby mimo jiné dál naléhal na Rusko, aby stáhlo své vojáky do postavení před zahájením bojů v Gruzii. Ministr řekl, že Česká republika tento Sarkozyho krok silně

  • Summit ODKB v Moskvě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/396/39591.jpg
  • Ruské tanky v Jižní Osetii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/370/36970.jpg
  • Situace v Gruzii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/382/38155.jpg
  • Lubomír Zaorálek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/282/28181.jpg
  • Válečná loď USA u pobřeží Gruzie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/396/39590.jpg