Kilometr pod zemí: V Bavorsku vyprošťují zraněného speleologa

Berlín – Až pět dní může trvat akce na záchranu zraněného 52letého německého jeskyňáře Johanna Westhausera v bavorských Alpách. V neděli uvízl skoro kilometr hluboko v podzemí. Záchranáři ho budou ze složitého jeskynního systému vytahovat po etapách.

Zkušený speleolog se vydal do nejhlubšího a nejdelšího jeskynního systému v Německu Riesending-Schachthöhle v neděli se dvěma společníky. V hloubce kolem 950 metrů výpravu zaskočilo uvolněné padající kamení, které postiženému způsobilo vážné zranění. Westhauser proto není s to dostat se ven vlastními silami. Jeden z jeho kolegů okamžitě vyrazil na dvanáctihodinovou cestu zpět pro pomoc.

„Musíme ho dostat ven. Uvnitř je ale tma a je tam spousta křivolakých chodeb. Je tam také spousta vody a některé šachty se dají překonat jen s pomocí lana. Navíc hrozí padající kamení,“ říká záchranář Roland Ampenberger.

Záchranná akce v jeskyni Riesending-Schachthöhle
Zdroj: ČT24

Stav zraněného se zdá být lepší, než se původně předpokládalo. Je totiž trvale schopen komunikace, a dokonce se na krátkou dobu postavit na nohy. Dosud se přitom hovořilo o tom, že je schopen transportu jen vleže, což by bylo vzhledem k charakteru podzemního labyrintu obtížně proveditelné.

V systému jsou velké šachty, hluboké až 350 metrů, jejichž zdolání je možné jen s pomocí lan, ale i úzké štěrbiny, jimiž se protáhne jen štíhlý člověk. Situaci by navíc mohlo zkomplikovat počasí. Vydatné bouřky, které dnes postihly západní Německo, se přesouvají dále směrem na východ. Některé části únikové cesty by tak prý mohla zaplavit voda. „Ani při silném dešti se ale nemůže stát, že by voda zaplavila celé jeskynní prostory,“ uvedl mluvčí záchranářů.

Na pomoc byli vedle německých odborníků pozváni specialisté z Rakouska a ze Švýcarska. Postiženého speleologa je nutné dostat na povrch postupně přes pět již připravených bivakových táborů.

Švýcaři se do jeskyně snaží dostat s co nejmenším vybavením - mají s sebou jen nezbytné věci pro osobní bezpečnost a jídlo na dva až tři dny. „Se zraněným mužem už se spojili. Využívají dlouhovlnnou vysílačku. Pacient je při vědomí, takže je schopen komunikovat,“ říká Ampenberger. K Westhauserovi vyrazil také další lékař – ten první svůj pondělní pokus dostat se ke zraněnému vzdal. Cesta podzemím totiž klade velké nároky na fyzickou i psychickou kondici.

Záchrana potrvá podle odhadů nejméně ještě tři dny, do konce týdne by ale měl být Westhauser venku. Vzhledem k vážným zraněním, která utrpěl, hraje v tuto chvíli roli každá hodina. V jeskyni je kromě toho jen něco kolem čtyř stupňů.

Systém Riesending-Schachthöhle je dlouhý 19,2 kilometru a dosahuje hloubky 1148 metrů. Objeven byl už v roce 1995 a mezi objevitele patří i zraněný Westhauser.

Záchrana německého jeskyňáře potrvá až pět dnů (zdroj: ČT24)