Oradour-sur-Glane. Město, které po Dni D potkal osud Lidic

Oradour-sur-Glane (Francie) - Je tomu již sedmdesát let, co čtyři dny po zahájení operace Overlord napadly jednotky SS francouzské městečko Oradour-sur-Glane. Desátý červen 1944 se zapsal do historie jako den masakru, při kterém přišlo o život 642 mužů, žen a dětí. Bez jakéhokoliv důvodu byla zničena celá vesnice, a centrální Francie tak zažila podobně smutný příběh jako Čechy - v případě Lidic a Ležáků.

Člověkem zodpovědným za celou akci byl důstojník Adolf Diekmann, který působil v druhé tankové divizi SS, tvz. „Das Reich“. Vše začalo tím, že Diekmann dostal rozkaz zajmout třicet lidí, aby je bylo možno vyměnit za jednoho důstojníka SS, který byl podle informací zajatý francouzskými odbojáři. Ten si zadaný úkol vyložil po svém a nechal vesnici Oradour-sur-Glane obklíčit.

Obyvatelům i náhodným návštěvníkům bylo řečeno, ať se shromáždí na náměstí za účelem kontroly dokladů. Muži a chlapci byli odvedeni do stodol a garáží, kde je postříleli. Ženy a ostatní děti byly upáleny zaživa v místním kostele. Následně vojáci celé město vypálili. Robert Hébras, kterému tehdy bylo devatenáct a spolu s dalším pěti lidmi útok nacistů přežil, dnes říká: „Když tam jdu, vidím obličeje, lidi, a ne duchy.“ Zároveň dodává, jak je pro něj návštěva místa i po všech letech bolestná. O svém zážitku napsal tři knihy.

Na Lidice a Ležáky bylo zaútočeno o dva roky dříve v rámci odvety za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Pro srovnání při útoku na Lidice zemřelo 340 lidí a v Ležácích bylo zastřeleno 33 dospělých a 11 dětí posláno do plynových komor. Obě dvě vesnice nacisté rovněž vypálili.

Zatímco Oradour-sur-Glane dodnes zůstal beze změn a ruiny zdejších domů slouží jako pietní místo, blízko starých Lidic vznikla zničená obec znovu, hned krátce po válce. Podle osmdesátiosmiletého přeživšího francouzského masakru Roberta Hébrase je důležité, aby se torzo Oradouru zachovalo, a připomínalo tak celou událost i budoucím generacím.

Francouzský premiér Manuel Valls dnes navštívil místo tragédie za doprovodu novinářů, aby zavzpomínal na to, co se zde před sedmdesáti lety stalo.