Merkelová stojí za Junckerem. Britské výhrůžky odchodem z EU se jí nelíbí

Stockholm - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes s narážkou na Británii varovala před hrozbami odchodem z Evropské unie kvůli sporu o budoucího předsedu Evropské komise. Po dvoudenním jednání se svými kolegy ze Švédska, Británie a Nizozemska potvrdila rozdílný názor na kandidaturu Jeana-Claudea Junckera, kterou Berlín podporuje. Všichni čtyři premiéři se prý ale dohodli na spolupráci v boji proti zneužívání svobody pohybu v rámci Unie.

Britský premiér David Cameron dal po setkání ve švédském Harpsundu najevo, že je nadále proti tomu, aby se novým šéfem EK stal právě Juncker, kterého navrhl Evropský parlament. Naproti tomu Merkelová potvrdila, že s nominací tohoto bývalého předsedy lucemburské vlády souhlasí.

„Řekla jsem, že mým kandidátem na předsedu Evropské komise je Juncker a že si přeji, aby se jím stal. Řekla jsem to už v Německu a opakuji to,“ prohlásila na tiskové konferenci, které se zúčastnili všichni čtyři premiéři, včetně švédského Fredrika Reinfeldta a nizozemského Marka Rutteho.

Merkelová nicméně zdůraznila, že nyní by šéfové členských států a vlád měli Evropskému parlamentu sdělit svůj návrh. „Budeme-li moudří, pak se budeme vzájemně respektovat jako různé instituce,“ poznamenala. Hrozby tady podle ní nejsou na místě.

Rutte, Merkelová, Reinfeldt a Cameron se sešli ve Švédsku
Zdroj: ČTK/AP/TT/Anders Wiklund

Cameron zopakoval, že se mu nelíbí, že by měl šéfa Evropské komise navrhovat a volit EP: „Pravidla Evropské unie jsou taková, že se má sejít Evropská rada, tvořená zvolenými vedoucími představiteli, a doporučit kandidáta. A nemyslím si, že by se tento postup měl nějak upravovat.“ Zopakoval také, že chce, aby se unie reformovala. „Chci, aby Británie byla v reformované EU. To je můj cíl. To je to, co si myslím, že je nejlepší pro Británii stejně jako pro Evropu,“ prohlásil.

  • Cameron slíbil britským voličům, že pokud pro něj budou ve volbách v příštím roce hlasovat, vypíše v roce 2017 referendum o setrvání v Evropské unii. Důležité proto podle něj je, jak bude nyní Unie postupovat.

Britský premiér rovněž sdělil, že se dnes s Merkelovou, Ruttem a Reinfeldtem shodli na tom, že je třeba bojovat proti zneužívání svobody pohybu v rámci Evropské unie. „Dohodli jsme se, že bychom měli spolupracovat v boji proti vybočování z mezí svobody pohybu. Je pravda, že potřebujeme v celé Evropě svobodu cestování za prací, ale ne abychom mohli svobodně zneužívat systémy sociální podpory,“ zdůraznil. Právě tento problém je jedním ze zdrojů skeptického postoje velkého počtu britských voličů vůči Evropské komisi. 

Horizont: Mocenské šachy o šéfa Evropské komise (zdroj: ČT24)