Guerillová válka v Kolumbii už zabila 220 tisíc lidí, do voleb bude příměří

Bogota - Povstalci z kolumbijského hnutí FARC vyhlásili dočasné příměří, keré by mělo platit do prezidentských voleb na konci června. Spolu s vládou se také dohodli na vytvoření komise k vyšetření válečných zločinů. Měla by se zabývat událostmi, které za 50 let konfliktu připravily o život přes 200 tisíc lidí. Pozorovatelé to hodnotí jako posun v mírových jednáních.

Jeden z nejdelších guerillových konfliktů na světě by nyní měl být zdokumentován a podle možností i objasněn. Předpokládá to plán, který obě strany odsouhlasily během jednání na Kubě. „Je to historický krok, který by měl přímo do procesu usmíření zapojit i oběti,“ uvedl kolumbijský vládní mírový komisař Humberto de la Cale.

Lidé by měli za výpovědí cestovat na Kubu, kde probíhají i mírová jednání. Počítá se s přímým svědectvím příbuzných obětí nebo dalších lidí. Viníci by měli být souzeni a oběti odškodněny. Dohoda by také měla zaručit, že excesy se už nebudou opakovat. Fakt, že povstalci uznali existenci obětí, je v Kolumbii považován za historické prohlášení.

Vyjednávání mezi vládou a marxistickými milicemi běží od roku 2012. Obě strany už v některých bodech dospěly k dohodě. Kompromis našly například v otázce pozemkové reformy, statusu milicí i boji proti pašování narkotik. Vyřešit zbývá ještě odzbrojení guerillových skupin.

Situaci ale mohou zkomplikovat probíhající prezidentské volby. Současná hlava státu Juan Manuel Santos je za pokračování rozhovorů, jeho protikandidát Oscar Zuluaga chce ale naopak nasadit proti povstalcům sílu, pokud se nevzdají bez podmínek. V prvním kole o necelá čtyři procenta zvítězil právě Zuluaga.

Kolumbijské hnutí FARC vyhlásilo dočasné příměří (zdroj: ČT24)