Normandie slavila 70. výročí vylodění: Svoboda je boj

Ouistreham (Francie) – Dnešní vzpomínková akce je poselstvím míru a poselstvím o Evropě, která umožnila mír, přestože se na jejím území po většinu minulého století válčilo. V projevu u příležitosti oslav 70. výročí vylodění západních Spojenců v Normandii to prohlásil francouzský prezident François Hollande. Přímo na jedné z vyloďovacích pláží na severozápadě Francie se odehrála působivá hlavní slavnost, jíž se zúčastnili nejvyšší představitelé 19 zemí společně s válečnými veterány.

Hollande v úvodním projevu poděkoval všem Spojencům včetně bývalého Sovětského svazu a zdůraznil, že svoboda je boj a že nikdy nesmíme zapomenout, co se před 70 lety stalo. Je důležité si připomínat oběti vojenské i civilní, a to včetně obětí německých, prohlásil francouizský prezident. Zvlášť vyzdvihl také „odvahu Rudé armády“ a její rozhodující příspěvek k vítězství ve druhé světové válce. „Splácíme dluh vzpomínky na všechny oběti nacismu, vojenské i civilní, Spojenců i Němců,“ prohlásil Hollande, který dnešní oslavy označil za výjimečné - jak svým rozsahem, tak i zájmem veřejnosti, který vyvolaly.

François Hollande:

„Chtěl bych, aby dnes - 6. června 2014 - tato pocta směřovala ke všem: k civilistům i vojákům, bez ohledu na to, jaké uniformy měli na sobě.“

„Děkuji, že jste tady 6. června 1944 byli a že jste tady dnes. Váš duch bude na těchto plážích vždy přítomen. Chci vyjádřit svůj vděk i těm, kteří už tu nejsou,“ obrátil se Hollande na veterány, kterých se sem sjelo na 1800. Většina z nich se pravděpodobně kulatého výročí vylodění zúčastnila naposledy - stovkám z nich je dnes kolem 90 let.

Na vyloďovací pláž Sword do Ouistrehamu se sjela řada šéfů států a vlád včetně britské královny Alžběty II., amerického prezidenta Baracka Obamy, šéfa Kremlu Vladimira Putina, nově zvoleného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka nebo českého prezidenta Miloše Zemana a slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče. Vedle zhruba dvou desítek státníků na tribuně pro čestné hosty nechyběli ani zástupci veteránů. Odpoledne začala hlavní vzpomínková akce oslav 70. výročí vylodění západních Spojenců z roku 1944, které po projevu francouzského prezidenta připomněla multimediální show.

Pláž se proměnila v obří scénu pro slavnostní vojenské průvody a částečnou rekonstrukci událostí z roku 1944, které připomněly dobové filmové záběry promítané na projekční plochy umístěné přímo na pláži. To doplňovaly živé inscenace hereckých a tanečních skupin a pyrotechnické efekty.

Na závěr oslav se za zpěvu Beethovenovy Ódy na radost symbolicky objali někdejší vojáci, kteří v době bitvy o Normandii bojovali za znepřátelené strany. Za spojence Léon Gautier, jeden z Francouzů, kteří se zúčastnili vylodění, a za Němce parašutista Johannes Börner. 

Nad hlavami účastníků oslav v závěru přelétly letouny, které na obloze zanechaly závoj v barvách francouzské trikolóry. 

Francouzský prezident ve svém dnešním projevu také oznámil, že se zasadí o zařazení vyloďovacích normandských pláží na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Šestý červen 1944, označovaný jako Den D nebo „nejdelší den“, se stal jedním z klíčových okamžiků druhé světové války a přispěl ke konečné porážce nacistického Německa. Čtvrteční a dnešní oslavy vylodění Spojenců v Normandii zahrnují dohromady na 400 akcí, jichž se účastní desetitisíce lidí včetně pamětníků, válečných veteránů a státníků.

Výročí vylodění se slavilo i u Sochy svobody - milionem lístků z růží

Nad Sochou svobody v New Yorku byl dnes u příležitosti oslav 70. výročí vylodění vypuštěn milion okvětních lístků červených růží. Celkem se na tento pozoruhodný nápad použilo 70 000 růží, tedy 1 000 za každý rok od výjimečné vojenské operace.

Socha svobody je symbolem Spojených států a francouzsko-amerického přátelství. Je darem Francie Spojeným státům, odhalena byla v roce 1886.