Porošenko a Putin si podali ruce, rozhovory o řešení krize začnou v nejbližší době

Deauville (Francie) – Nově zvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko se na okraj oslav 70. výročí vylodění spojenců v Normandii sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ke schůzce došlo za přítomnosti německé kancléřky Angely Merkelové. Kancelář francouzského prezidenta informovala, že v nejbližší době by mělo dojít k zahájení rozhovorů o míru na Ukrajině.

Podle vyjádření kanceláře francouzského prezidenta Francoise Hollanda spolu Putin a Porošenko hovořili o možných opatřeních nutných pro deeskalaci situace na Ukrajině, včetně toho, že by Moskva mohla uznat výsledek ukrajinských prezidentských voleb. Hovořili spolu i o ekonomických dopadech ukrajinské krize. 

Setkání se uskutečnilo poté, co se světoví představitelé účastnící se oslav výročí vylodění v Normandii společně fotografovali. Většina přítomných se pak odebrala do přilehlé budovy na oběd, ale Putin s Merkelovou a Porošenkem zůstali na místě a krátce hovořili. Podle Hollanda schůzka trvala asi 15 minut, agentura AP ale informovala o zhruba minutovém rozhovoru. 

Setkání na takovéto úrovni mezi Moskvou a Kyjevem bylo vůbec první od letošního svržení proruského prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče a od propuknutí ukrajinské krize.

Putin žádá ukončení operací proti rebelům

Při následném setkání s novináři Putin opět vyzval Kyjev, aby okamžitě zastavil vojenskou operaci proti povstalcům. Pohrozil také opatřeními v případě podpisu asociační dohody mezi Ukrajinou a Evropskou unií. „Jakmile bude dohoda podepsána a vstoupí v platnost, budeme přijímat opatření k ochraně ekonomiky,“ upozornil Putin ve Francii. Uvedl také, že Rusko očekává od Evropské komise návrh na obnovení konzultací spojených s řešením hospodářských problémů Ukrajiny.

Barack Obama a Vladimir Putin na oslavách Dne D
Zdroj: ČT24/Reuters

S Putinem se sešel i Obama

Ve Francii také došlo k setkání Putina s americkým prezidentem Barackem Obamou. Podle Bílého domu proběhl neformální rozhovor v rámci společného oběda skupiny světových státníků pořádaného francouzským prezidentem Hollandem. Šlo o jejich první setkání od vypuknutí ukrajinské krize.

Rozhovor trval zhruba čtvrt hodiny a podle jednoho z Obamových poradců americký prezident svému ruskému protějšku řekl, že ke snížení napětí na Ukrajině povede, když Kreml uzná Petra Porošenka legálním ukrajinským prezidentem. „Prezident Obama dal jasně najevo, že uvolnění napětí závisí na tom, když Rusko uzná zvoleného prezidenta Porošenka legálním vůdcem Ukrajiny, přestane podporovat separatisty na východě Ukrajiny a zastaví přísun zbraní a materiálu přes hranice,“ upřesnil náměstek bezpečnostního poradce Bílého domu Ben Rhodes. 

Mrazivé setkání: Angela Merkelová a Vladimir Putin
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Mrazivé setkání Putina a Merkelové

S Vladimirem Putinem dnes jednala o ukrajinské krizi i německá kancléřka Angela Merkelová. Během hodinového setkání panovala podle německých médií mezi státníky přímo mrazivá atmosféra. „Kancléřka vyjádřila přesvědčení, že po uznaných prezidentských volbách na Ukrajině je třeba využít čas ke stabilizaci situace, zvláště na východě Ukrajiny,“ informovala německá vládní mluvčí. „V diskusi (kancléřka) využila příležitost připomenout Rusku, jakou má v této věci obrovskou zodpovědnost,“ dodala. „Putin a Merkelová se plně soustředili na ukrajinské události a na to, jak tamní krizi vyřešit,“ řekl o setkání kremelský mluvčí. 

Média chování Putina a západních politiků, s nimiž se nyní po dlouhé době setkává, pečlivě sledují a vyvozují z něj, jaký postoj nyní jednotliví lídři vzhledem ke krizi na Ukrajině zastávají. Ve čtvrtek se Putin sešel s britským premiérem Davidem Cameronem a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Zatímco Cameron prezidentovi na uvítanou ruku nepodal, přivítání u Hollandea bylo mnohem vřelejší.

Vydáno pod