Fico na pranýři: Odmítavá slova vůči cizím vojskům nazdvihla média i opozici

Bratislava – Srovnávat spojence z řad NATO se srpnovými okupanty roku 1968 je od premiéra nesmyslné. Šéfa slovenské vlády Roberta Fica za jeho odmítavé výroky vůči možnému pobytu zahraničních vojsk kritizují tamní média i politická opozice. V Česku podobnou debatu rozvířil v květnu ministr obrany Martin Stropnický, když v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že pro Česko by zatím kvůli historickým zkušenostem byla přítomnost zahraničních vojsk problémem.

Fico se postavil proti umístění cizích vojsk na slovenském území v reakci na oznámení amerického prezidenta Baracka Obamy. Ten uvedl, že postkomunistické země nenechá „na holičkách“ a posílí svou vojenskou přítomnost v Evropě. Američané tak chtějí reagovat na vývoj kolem Ukrajiny, z jejíž destabilizace Západ obviňuje Rusko.  

Robert Fico, slovenský premiér:

„Slovensko má historické zkušenosti s účastí cizích vojáků na svém území. Vzpomeňme na invazi z roku 1968, proto je toto téma pro nás mimořádně citlivé. Já si neumím představit, že by na našem území byli cizí vojáci. Neumím si představit, že by tu byly nějaké protiraketové stanice, které by spravovali zahraniční vojáci… Bude velmi důležité seznámit se s detaily plánu, který připravuje americký prezident, a potom na tento plán můžeme reagovat. Sám za sebe ale říkám, že si takové rozhodnutí nyní neumím představit.“

Bratislava ovšem nabídku na umístění vojáků na Slovensku podle dostupných informací zatím nedostala. „Okupantem u nás v roce 1968 bylo a dnes na Ukrajině je Rusko. To Rusko, kterému Fico rozumí lépe než spojencům,“ uvedl deník Sme. (Více k tématu na slovenském webu ZDE.) Dodal, že když Obama hovoří o větší účasti amerických vojáků ve střední a východní Evropě, říká to proto, že mnozí Středoevropané pociťují obavy, že by se okupant mohl znovu vrátit. 

Ilustrační foto
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

„Srovnávat brutální agresi vojsk Varšavské smlouvy se snahou (Severoatlantické) aliance zajistit bezpečnost svých členů nelze,“ upozornil bývalý slovenský velvyslanec v USA Martin Bútora, jenž se stal jedním z poradců nastupujícího slovenského prezidenta Andreje Kisky. 

Fica za jeho výroky podle Sme kritizovala také slovenská opozice. Bývalý ministr obrany a poslanec opoziční strany SDKU-DS Martin Fedor za zcela scestné označil přirovnání skutečné okupace Československa z roku 1968 k případné přítomnosti spojeneckých vojsk na Slovensku. Premiér tak prý jen ukázal, že kličkuje mezi Západem a Ruskem.

Český ministr Stropnický si za zdrženlivý postoj vůči možnému přivítání cizích vojsk vysloužil kritiku od české opozice a premiér Bohuslav Sobotka tehdy označil jeho výroky za nešťastné.

Sám Sobotka tento týden v reakci na Obamovo prohlášení řekl, že Česká republika nevolá po posílení vojenské přítomnosti Severoatlantické aliance v Evropě, neboť země nic takového s ohledem na současnou bezpečnostní situaci nepotřebuje. Premiérova slova vyvolala kritické ohlasy na české politické scéně a prezident Miloš Zeman naznačil, že Sobotkovo prohlášení považuje za chybu.